Співпраця з Польщею має бути на рівних умовах, – «свободівці» про скандальну конференцію

24 Лютого 2021, 11:52
Микола Федік 1149
Микола Федік

Фракція «Свобода» у виступила проти конференції, яку анонсувало Генеральне консульство Республіки Польщау Луцьку з нагоди 100-річчя створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої.

Із гострослівною заявою під час засідання сесії Луцької міської ради 24 лютого виступив депутат Микола Федік. 

«Фракція ВО «Свобода» у Луцькій міській раді шокована та обурена інформацією про наміри організувати Луцьку відзначення століття утворення Волинського воєводства у складі Речі Посполитої. 19 лютого 2021 року Генеральне консульство республіки Польща у Луцьку оприлюднило інформацію про відзначення у Волинському національному університеті імені Лесі Українки сотої річниці створення Волинського воєводства у складі другої Речі Посполитої.  За словами генконсула Славоміра Місяка,  цей захід відбудеться за ініціативи генерального консульства Польща у місті Луцьку та Волинського національного університету імені Лесі Українки. Ініціатори цього дійства пропонують волинянам святкувати ювілей власного поневолення чужими державами», – виголосив Микола Федік.

Читайте також: Ціною української Незалежності. Чи окуповувала Польща Україну?

Депутат зауважив, що особливою прикрістю є те, що серед учасників антиукраїнського дійства – провідна наукова установа краю – Волинський національний університет та начальник відділу охорони спадщини Департаменту міської ради Олександр Котис.

«Можливість отримати польські гранти затьмарила розум окремим волинянам та чиновникам. Проведення таких конференцій фактично  потурає польському шовінізму та прославляє імперську історію Речі Посполитої. «Свобода» заявляє: створення Волинського воєводства у 1921 році – це юридичне оформлення факту окупації українських земель Польщею. Шкода, що такі очевидні речі не розуміють наукові уми нашого міста, нашої області та чиновники Луцької міської ради. Ми переконані:  проведення такої конференції в 2021 році – це спроба Польщі та зацікавлених осіб відбілити окупаційний режим Речі Посполитої», – пояснив депутат.

Читайте також:  «Потурає польському шовінізму», – ВО «Свобода» про відзначення ювілею воєводства в Луцьку

«Як представник міської ради, я розумію, наскільки зараз тісна співпраця з Республікою Польща, але завжди наголошую – ця співпраця має бути на рівних умовах», – наголосив Федік.

У заяві резюмували: проведення такого заходу є недопустимим.

Нагадаємо, 19 лютого Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку спільно з Волинським національним університетом імені Лесі Українки, анонсували наукову конференцію присвячену 100-річчю створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої.

У той же день на сторінці консульства розмістили відеозвернення науковців факультету історії, політології та національної безпеки ВНУ імені Лесі Українки.

Громадськість та професійні кола збурила така новина, адже для України події 1921 року мали негативні наслідки, бо УНР втратила західноукраїнські землі.

20 лютого ректор ВНУ Анатолій Цьось заперечив причетність навчального закладу до організації заходу з такою темою.

22 лютого на сайті університету опублікували офіційний коментар декана факультету історії, політології та національної безпеки Ярослава Яроша, що 22 квітня 2021 року у ВНУ імені відбудеться Міжнародна наукова конференція «Волинь у європейському геополітичному та культурному просторі» і що цей захід від початку не був приурочений до жодної ювілейної дати.

Станом на 24 лютого публікацію з відеозверненням генерального консула Славоміра Місяка поредагували. 

Коментарі
25 Лютого 2021, 11:59
Дякуючи провокаціям кацапів та поляків можливо ми станемо нацією
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
22.04.2024