«Не був приурочений до жодної ювілейної дати», – офіційна позиція ВНУ щодо скандальної конференції

22 Лютого 2021, 20:15
3148 Джерело: https://vnu.edu.ua/uk

22 квітня 2021 року у ВНУ відбудеться Міжнародна наукова конференція «Волинь у європейському геополітичному та культурному просторі».

Про це йдеться в офіційному коментарі декана факультету історії, політології та національної безпеки Ярослава Яроша, розміщеному на сайті Університету. 

Нагадаємо, 9 лютого Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку спільно з Волинським національним університетом імені Лесі Українки, анонсували наукову конференцію присвяченій 100-річчю створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої. 

У той же день на сторінці консульства розмістили відеозвернення науковців факультету історії, політології та національної безпеки ВНУ імені Лесі Українки.

Громадськість та професійні кола збурила така новина, адже для України події 1921 року мали негативні наслідки, бо УНР втратила західноукраїнські землі.

20 лютого ректор ВНУ Анатолій Цьось заперечив причетність навчального закладу до організації заходу з такою темою.

Читайте також: Сто років Волинського воєводства: луцькі історики потрапили у дипломатичний скандал

У понеділок, 22 лютого з'явився офіційний коментар декана факультету історії, політології та національної безпеки Ярослава Яроша на сайті університету

За його словами, 22 квітня 2021 року в Університеті відбудеться Міжнародна наукова конференція «Волинь у європейському геополітичному та культурному просторі», де розглядатиметься широке коло питань історії Волині від найдавніших часів до сучасності.

«Цей захід від початку не був приурочений до жодної ювілейної дати. Інформаційний лист та запрошення учасникам конференції були розіслані ще на початку лютого цього року. Просимо громадськість не використовувати цей суто науковий захід для недоречних політичних інтерпретацій. Сподіваємося, що анонсована конференція стане дискусійним майданчиком для фахової розмови про минуле та сучасне Волині», – йдеться у коментарі Ярослава Яроша.

Однак, у мережі збереглися скріншоти, які демонструють, що Генеральне консульство Польщі у Луцьку анонсувало конференцію саме з нагоди «ювілею» Волинського воєводства.


Відеозвернення генерального консула Славоміра Місяка
Відеозвернення генерального консула Славоміра Місяка

Крім того, на сайті ВНУ є розміщена новина про презентацію монографії Людмили Стрільчук і Юлії Пасічник «Президентський вимір сучасних польсько-українських відносин», яка відбулася 15 грудня. Під час заходу віцеконсулка Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Тереза Хрущ «поділилася, що заплановано організувати конференцію з нагоди 100-річчя Волинського воєводства та святкування інших знакових подій».

Читайте також: «Потурає польському шовінізму», – ВО «Свобода» про відзначення ювілею воєводства в Луцьку

Під відеозверненням консула Славоміра Місяка розгорілася дискусія з приводу коректності приводу для конференції. На запитання журналістки Район.Історія чи може консульство проводити наукові заходи, адміністратори офіційної сторінки Генконсульства відповіли, що «була така історична подія і вона стала приводом для конференції», але «консульство не є науковим центром і не є учасником конференції».

ВІдеозвернення і коментарі до нього можна почитати на сторінці Генконсультва у фейсбуці.

 

 

Подаємо відповідь у перекладі та оригіналі:

«консульство допомагає її зорганізувати, саме тому виступає співорганізатором наукової конференції за участі вчених. Я так розумію, пані проти коференції чи щоб вони були лише на політично коректні теми? З ким би ми не розмовляли, чуємо "залиште історію історикам" і є намагання. Фальшива і удавана є теза про святкування чогось там. Була така історична подія, і це стало приводом для конференції. Але конференція, повторюся ще раз, – це обмін думками фахівців/професіоналів на основі джерел та фактів»

«Konsulat nie jest naukowym ośrodkiem, i też nie jest uczestnikiem konferencji. To konferencja profesjonalnych historyków, którzy mają wiedzę i umieją dyskutować na najtrudniejsze tematy w odniesieniu do faktów i źródeł. Konsulat pomaga ja zorganizowac, dlatego jest wspolorganizatorem - naukową konferencję z udziałem naukowców. Pani rozumiem przeciwko konferencjom, czy tylko na poprawne politycznie tematy? Z kimkolwiek rozmawiamy słyszymy "zostawmy historię historykom" i jest próba... Fałszywa i naciagana jest teza o świętowanie czegokolwiek. Bylo takie zdarzenie historyczne i stało się pretekstem dla konferencji, ale konferencja, jeszcze raz powtórzę, służy wymianie myśli w oparciu o źródła i fakty przez profesjonalistów»

Нагадаємо, Сучасна Польща щонайменше з 2017 року офіційно заперечує факт окупації Галичини і Волині, а трактує це як «входження до складу РП на підставі міжнародного права».

Більше читайте у матеріалі: Ціною української Незалежності. Чи окуповувала Польща Україну?

Коментарі
22 Лютого 2021, 23:50
Жахливий переклад коментаря консульства, який спотворює його зміст.
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024