У Рівному нагородили лауреатів премії імені Анатолія Криловця

22 Лютого 2021, 10:38
1532

У Рівному вручили Всеукраїнську літературну премію імені письменника з Острожчини Анатолія Криловця.

Вечір пам’яті та урочисте вручення премії відбулися 21 лютого в Рівненській обласній бібліотеці для молоді. Захід провели в змішаному, онлайновому та очному, форматах, дотримуючись карантинних вимог.

Як розповіла голова організаційного комітету Всеукраїнської премії імені А. Криловця Валентина Люліч, це перша в Рівненській області літературна премія, присвячена землякові.

2021 року її вручають удруге, приурочуючи захід до дня народження письменника. Нині до участі в літературному змаганні долучилося 49 авторів зі всієї України, зокрема з Івано-Франківська, Львова, Луцька, Харкова, Запоріжжя, Черкас, Києва, Одеси, Вінниці, Автономної Республіки Крим.

Читайте також: У Луцьку презентували історичну книгу про Волинь 1939 – 1946 років

«Читати, відкривати, показувати нам, приводити в спілку молодих письменників, ставити їх на ноги – таким було внутрішнє покликання Анатолія Криловця. Він робив це щиро, безкорисливо… Премія фактично заснована як знак пам’яті, знак поваги до Анатолія Олександровича. Це продовження його справи», – поділилася міркуваннями Валентина Люліч.

Письменниця також наголосила, що на премію подавалися як відомі письменники, так і початківці. Оцінювали учасників у двох категоріях – інтимна лірика й філософська лірика.

Членами журі були  Валентина Люліч, Роман Криловець, Наталка Криловець – члени родини, Василь Кузан (голова Закарпатської обласної організації НСПУ), Наталка Демидюк (письменниця, учениця А. Криловця), Світлана Луцкова (українська письменниця, яка мешкає в Італії).

«Цьогоріч, крім лауреатства, присуджували відзнаки, адже були перспективні твори, які заслуговували бути вирізненими. Це своєрідний аванс, заохочення брати участь у премії в наступних роках», – зазначила Валентина Люліч.

Валентина Люліч
Валентина Люліч

Третю премію в номінації «Філософська лірика» між собою розділили Неоніла Яніцька та Ігор Фарина (Тернопільщина). Друге місце в цій же номінації посів В’ячеслав Гук (Крим).

Серед авторів інтимної лірики «бронза» дісталася Надії Позняк. Другою стала Ольга Кміт. А абсолютною переможницею премії (двічі одноголосно) стала Наталка Фурса з Полтавщини, яка здобула перші місця в обох номінаціях.

Спеціальною відзнакою літературної премії імені Анатолія Криловця «за літературні твори високого ліричного змісту та звучання, які утверджують ідеали гуманізму та любові, духовні цінності» відзначили таких авторів: Артура Дрона, Галину Максимчук, Андрія Дацківа, Віктора Крупку, Олександра Скрябіна, Олексія Юр’єва, Іванну Грицан, Тетяну Бондар, Олега Гончаренка, Вікторію Пожар, Олену Радецьку, Вікторію Поліщук, Ольгу Бражник.

Нагородження Артура Дрона
Нагородження Артура Дрона


 

«У мене є письменницьке хобі – подаватися на літературні конкурси й збирати програші. Уперше вирішив податися й програти на літературній премії. І я безмежно вдячний за цю відзнаку. Ви ж розумієте, наскільки важливою, коли ти починаєш, може стати навіть така відзнака», – поділився львів’янин Артур Дрон.

Опісля вручення дипломів і відзнак присутні згадували Анатолія Криловця, читали його вірші, а Валентина Люліч виконувала співану поезію на вірші автора.






Читайте також: Фемінізм, боротьба та творчість: що ми знаємо про Габріелю Запольську

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024