«Потурає польському шовінізму», – ВО «Свобода» про відзначення ювілею воєводства в Луцьку

21 Лютого 2021, 13:12
Анатолій Вітів 1696
Анатолій Вітів

Волинську «Свободу» шокувала інформація про організацію в Луцьку відзначення 100-ліття утворення Волинського воєводства у складі Речі Посполитої.

Про це заявив депутат обласної ради від ВО «Свобода» Анатолій Вітів на своїй сторінці у фесбуці.

«Волинянам пропонують святкувати ювілеї власного поневолення чужими державами. Особливо прикро, що серед ініціаторів цього антиукраїнського дійства провідна наукова установа краю – Волинський національний університет імені Лесі Українки. 19 лютого 2021 року Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку оприлюднило оголошення про відзначення у Волинському національному університеті імені Лесі Українки сотої річниці створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої. За словами генконсула Славоміра Місяка, цей захід відбудеться з ініціативи Генерального Консульства РП у Луцьку та Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Напевно, можливість отримати польські гранти затьмарила розум ректорату вузу. Замість того, щоб виконувати функцію форпосту української ідентичності, Волинський національний університет потурає польському шовінізму та прославляє імперську історію Речі Посполитої.» – зазначає депутат Анатолій Вітів.

Створення Волинського воєводства у 1921 році – це юридичне оформлення факту окупації українських земель Польщею. Річ Посполита принесла на Волинь політику національного гноблення, ополячення, пацифікації, осадництва та геноциду українців. Її метою була колонізація та асиміляція української Волині та перетворення її у польську провінцію, – заявляє ВО «Свобода».

««Свобода» вважає, що проведення такої конференції у 2021 році – це спроба Польщі та керівництва Волинського національного університету відбілити окупаційний режим Речі Посполитої. Замість того, щоб вивчати історію польської окупації Волині, вони пропонують вшановувати круглу дату утворення колоніальної адміністративної одиниці у складі чужої для українців держави.

З таким же успіхом можна запропонувати волинянам відзначати чергову річницю створення Волинської губернії у складі Російської імперії, Волинської області у складі УРСР чи утворення Рейхскомісаріату «Україна» з центром у місті Рівне.

Консульство Республіки Польщі у Луцьку – дипломатична установа. І його активна участь в цих дійствах – ніщо інше, як акт із претензіями на українську територію. Можливо, польським дипломатам варто задуматися над організацією відзначення річниці створення Люблінської чи Варшавської губернії у складі Російської імперії. Або ж розглянути варіант вшанування дати заснування Третім Рейхом Генеральної губернії на місці завойованої Речі Посполитої. Цікаво, як польська сторона відреагувала би на пропозицію німецьких колег щодо такої ініціативи?» – йдеться у дописі депутата обласної ради.

Нагадаємо, що анонс наукової конференції «Волинь у європейському геополітичному та культурному просторі» з відеозверненням генерального консула Славоміра Місяка опублікували на офіційній сторінці консульства у фейсбуці 19 лютого.

Йдеться, що захід запланований на 22 квітня 2021 році, а участь в ньому можуть взяти всі охочі.

У той же день на сторінці консульства з’явилися відеозвернення науковців, які працюють на факультеті історії, політології на національної безпеки ВНУ імені Лесі Українки. Однак, громадськість та професійні кола збурила новина про досить неоднозначну конферецію.

Читайте також: Сто років Волинського воєводства: луцькі історики потрапили у дипломатичний скандал

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024