Сто років Волинського воєводства: луцькі історики потрапили у дипломатичний скандал

20 Лютого 2021, 17:45
9301

Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку влаштовує конференцію, присвячену 100-річчю створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої.

Ще одним ініціатором заходу вказаний Волинський національний університет імені Лесі Українки, однак, ректор ВНУ заперечив причетність навчального закладу до організації заходу. 

Анонс наукової конференції «Волинь у європейському геополітичному та культурному просторі» з відеозверненням генерального консула Славоміра Місяка опублікували на офіційній сторінці консульства у фейсбуці 19 лютого.

Йдеться, що захід запланований на 22 квітня 2021 році, а участь в ньому можуть взяти всі охочі. 

У той же день на сторінці консульства з’явилися відеозвернення науковців, які працюють на факультеті історії, політології на національної безпеки ВНУ імені Лесі Українки.

Зокрема, запрошують на конференцію завідувачка кафедри всесвітньої історії на філософії Людмила Стрільчук, професор кафедри нової та новітньої історії України Микола Кучерепа, професорка кафедри археології, давньої та середньовічної історії України Оксана Каліщук. 

Нагадаємо, Оксана Каліщук у січні презентувала монографію «Волинь' 43: історіографічне пізнання та криве дзеркало пам'яті».

 

 

Також відеозвернення записав начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис. 

Нагадаємо, наприкінці 2020 року вийшла друком книга Олександра Котиса  про Волинь міжвоєнного періоду.

Однак, громадськість та професійні кола збурила така новина, адже для  України події 1921 року мали негативні наслідки, бо УНР втратила західноукраїнські землі. Сучасна Польща щонайменше з 2017 року офіційно заперечує факт окупації Галичини і Волині, а трактує це як «входження до складу РП на підставі міжнародного права».

Микола Кучерепа
Микола Кучерепа

З опублікованих відеороликів можна зробити висновки, що у своїх зверненнях промовці ретранслюють трактування польських політиків. Зокрема, Олександр Котис у своїх промові наголошує на розквіті Луцька у міжвоєнний період, завдяки тому, що влада повернула міста статус адміністративного центру.

Олександр Котис
Олександр Котис

Редакція Район.Історія звернулася за коментарем до ректора ВНУ ім. Лесі Українки Анатолія Цьося щодо подробиць організації такої «наукової конференції»:

«Протягом року проводяться до десятка конференцій або з питань взаємних стосунків, або спільних з поляками. Жодна з конференцій не присвячувалася і не буде присвячуватися річницям створення воєводств чи щось подібне. Головна річниця це 150 років від дня народження Лесі Українки. До цієї дати в університеті дійсно заплановано багато заходів», – пояснив Анатолій Цьось.

Оксана Каліщук
Оксана Каліщук

Людмила Стрільчук
Людмила Стрільчук

На ініціативу Генконсульства відреагувала і наукова спільнота. 

Володимир Вятрович:

«Недипломатичне хамство від дипломата - консул запрошує відзначити 100 «ювілей» польської окупації Волині. Польські дипломати напевно відреагували б на запрошення від німецьких колег відзначити річницю створення в 1939 Генеральної Губернії».

Олександр Зінченко: 

«Польське консульство в Луцьку запрошує до конференції до 100-річчя утворення воєводства Волинського в складі Другої Речіпосполитої. Цікаво, як би поставилася польська влада, якби Посльство РФ захотіло провести конференцію у Варшаві до річниці утворення Царства Польського? Я готовий запропонувати секцію "Правові підстави польської окупації Волині"»

Леся Бондарук:

«Консульство Польщі в Луцьку – дипломатична установа. І запрошення пана консула на конференцію, яка ґрунтується на ідеї «історично обґрунтованого» Волинського воєводства, – це хамство з претензіями на українську територію в минулому. Цікаво як би поставилися польські дипломати на пропозицію німецьких відзначити річницю створення Генерал губернаторства. 

Моє запитання у Фейсбуці, чи 100 років окупації Волині Польщею є святом, викликало низку дивних коментарів від волинських істориків, які підтримують ідею конференції. Дивно, що вони заперечують факт окупації. Вони, нинішні члени товариства «Просвіта», забули що в той час польська влада заборонила «Просвіту» і садила по тюрмах її членів? Вони у коментарях чемно вказували на слова пана консула, і жоден ні словом не захистив честь українців, яких принижували, вбивали та переслідували за національною та релігійною ознакою.

Мені соромно за них.  Але вони пішли далі. За моє нагадування, що це була окупація, представниця університету, що керує відділом аспірантури, звинуватила мене у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. За згадку про історичний факт!»

Ярослав Файзулін:

«Або ж Міжнародну конференцію в Варшаві, присвячену трьом поділам Польщі і позитивним наслідкам цих актів для місцевого населення».

 

Альтернативної думки дотримується заввідділом аспірантури, кандидатка історичних наук Мирослава Філіпович, яка опублікувала у соцмережі статус:

«Вятровицизм – нові тенденції в історичній науці у вивченні українсько-польської історії, або як зловити хайп». 

Історикиня Людмила Стрільчук опублікувала на своїй сторінці у фейсбук документ (щоправда, такий, що не містить жодних офіційних реквізитів) про деталі конференції, де вона вказана контактною особою. Йдеться, що витрати проживання, харчування, екскурсійну програму та публікацію доповідей покриватимуть організатори.



 


 

Коментарі
20 Лютого 2021, 20:19
Конфлікт вичерпано, назва конференції змінена. Не варто сваритись і далі роздувати. Схожі конференції були в 90-х і 2000-х і все було добре. Луцькі викладачі роками стажувались в Польщі за рахунок поляків, а зараз забули. Давайте жити мирно. Ворогу все це на руку.
20 Лютого 2021, 21:10
Назву конференції ніхто не змінював. Вона так звучала від самого початку, запитайте в істориків, які отримали запрошення на цю конференцію. Не на "святкування", а на наукову конференцію.
21 Лютого 2021, 03:24
запитайте в холмщаків до чого доводить братання з поляками
22 Лютого 2021, 10:14
<p>100-річчя окупації Волині Польщею внаслідок поділу України новоствореною державою Польщею і комуністами Росії</p>
24 Лютого 2021, 00:45
<p>Українці по своїй натурі є ********* по відношенню до своєї історії</p>
25 Лютого 2021, 22:43
Моя бабуся сиділа 2 тижні в тюрмі у Грубешові за те , що разом з іними жінками не хотіла віддати Св, Евангеліє з валеної поляками церкви у с. Павловичі. Мого батька скатували польські поліцаї за те, що вечером , їдучи полем , співав українську пісню. Батька моєї знакомої із с. Варушин на очах доньки в білий день у Тишівцях вбили поліцаї польські , бо „нє бендзєш кабанє ту сє швендал. “Це не вятровицизм ,п. Стрільчук а історичні факти !!!! Про них мовчати Бам не соромно ?? Ви лягаєте під польських колег ( ні, вони вас колегами не вважають !!) Ті усі дії , луцьки історики, будете „святкувати на догоду полякам.“? Танцюйте на могилах наших дідусів , це ж в тому часі Кракуси вимордувавши мужчин , за тиждень приїхали і змусили вдовиць гуляти з ними на могилках , поки не зрівняли із землею. Тепер п. Стрільчук, Каліщук та інші в квітні розтанцюють більше могилок.
27 Лютого 2021, 16:27
Мої двох двоюрідних дідів, по батьківській лінії поляки повісили привселюдно , якраз в ті роки, вони намагались чинити спротив насильницький полонізації . Ті історики Це прості заробітчани, на таких зрадниках тримаються імперії. То ми і досі не можемо створити Вільну Україну. Колаборанти.
27 Лютого 2021, 16:37
Пропоную депутатам Волинської обласної ради розглянути питання що до фінансування Волинського Державного університету,за антидержавницьку позицію.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024