Чи звичайний герб Тризуб?

19 Лютого 2021, 14:06
4173

19 лютого – в Україні відзначають День державного герба України. 

Саме цього дня у 1992 році Верховна рада України постановила, що тризуб стає офіційним символом держави Україна. Проєкт Герба розробила група українських геральдистів — Андрій Гречило, Олексій Кохан та Іван Турецький.

Але якщо тризубу, як державному гербу сучасної України, виповнилося 29 років, то тризуб-символ має значно давніші корені. Про генезу цього символу підготував оглядовий блог Андрій Михайлов, публікуємо найцікавіше з тексту.

«Вже дуже багато було написано і знято про цей давній символ, але він і досі залишається загадкою. Кожного разу, як дивишся на тризуб, бачиш, що це не просто герб, чи логотип, а щось дуже давнє, зашифроване. Однозначно за ним стоїть дуже глибока історія. Він дивує своєю простотою і водночас вражає силою, яка закладена в його лініях. 

Впродовж всього 20-го століття від моменту прийняття його гербом Української Народної Республіки (УНР), тризуб разом із жовто-блакитним стягом став потужним символом Української держави, національної ідентичності та боротьби за волю і незалежність великого європейського народу. За його використання, чи зберігання зображень різноманітні вороги ув’язнювали, засилали в Сибір, чи концтабори і ГУЛАГ, часто навіть знищували людей.

Навіть тепер, через майже 30 років після здобуття Україною незалежності, усі шовіністичні та імперські течії дуже бояться та ненавидять цей, здавалось би нічим непримітний символ. Красномовними прикладами є ставлення проросійських невизнаних утворень на Сході України та тортури українських військових, які мають зображення тризуба на тілі.

Що ж стоїть за тризубом, чому він досі викликає таку неоднозначну реакцію до себе?  Цей матеріал не претендує на класичну науковість, а є спробою наблизитись до розгадки справжнього значення тризуба.

Існують десятки різних тлумачень тризуба. Найвідомішими варіантами є те, що це символ сокола під час полювання на птахів, зашифроване слово «ВОЛЯ» та багато інших.

Тризуб із забуття повернув академік Михайло Грушевський. Завдяки йому тризуб став гербом молодої Української Народної Республіки та набув величезної популярності серед українців. Він став одним із символів потужної боротьби за незалежність давнього народу в першій половині XX століття.

Нову хвилю розмов про тризуб підняло бажання створити великий герб України та недавня знахідка десятків срібників князя Володимира Великого із тризубом на Житомирщині. 

Читайте більшеЗнайшли найбільший за століття скарб монет князя Володимира

Тривалий час протягом століть тризуб був у забутті. Його широке використання, принаймні від часів Русі XI ст. аж до початку XX ст. мені невідоме. Протягом цього часу в різні періоди і на різних українських землях використовувались різноманітні символи та родові герби владних еліт.

 

Козаки

 

Військо Запорозьке і Гетьманщина мали на гербі козака з мушкетом, вперше він використовується на печатці 1592 року та застосувався наступні 200 років. 

Перший відомий герб Війська  Запорозького 1592 року
Перший відомий герб Війська Запорозького 1592 року


Як відомо, символами влади в ті часи були клейноди. В гетьмана і полковників були булави та багатогранні пірначі.

В середньовіччі це був одним із різновидів холодної зброї, але чому саме цей вид зброї пізніше став важливим символом верховної влади гетьманів і сучасних президентів України?  

Зовнішній вигляд пірначів перегукується із навершям церковних дзвонів. Ми ще повернемось до цього незвичного вигляду.


 

Велике Князівство Литовське, Руське і Жемайтійське використовувало герб Погоня із лицарем на коні.  

Перед тим це і золотий лев – герб Руського королівства на Волині та Галичині, які своєю чергою мали свої окремі герби.  

 

Русь і давні вірування

 

За часів Русі це був двозуб і тризуб. Найбільш відомий – тризуб великого князя Володимира Святославича (Великого). В різних варіантах він карбувався на руських срібних і золотих монетах. Нещодавно на Житомирщині було знайдено чимало срібних монет князя Володимира із тризубом. Якраз один із варіантів цих тризубів історик, голова Центральної Ради УНР Михайло Грушевський.



Крім тризуба існував і двозуб. Двозуб був сакральним символом двох давніх божеств Білобога і Чорнобога — володарів двох світів і сил — Добра і Зла.
Символ Білобога був тур, тому його зображували у вигляді голови бика із двома рогами. Досі в гербі Молдови є бик, та й в інших народів він теж зустрічається. 

Припускають, що тризуб був сакральним символом трьох божеств і світів: Нав - зліва — невидимий світ — світ потойбічний (смерті);  Яв — земний світ, світ матеріальний, світ людей - посередині; 

Прав — небесний світ, ідеальний світ – праворуч. Це відповідало давній системі трипільців, скіфів, та інших народів і племен, які мешкали на території України.

 

Жар-птиця


Ще за однією з версій первісне основне значення полягає в тому, що герб України – «тризуб» чи «триголов», є давнім сакральним трипільським символом «Великої Матері» –  »Матері Сва», «Птаха Сва», «Матері Слави», яка вважалась матір’ю всього людства. Її вшановували через те, що жінки дають нове життя.

В неї багато імен і покликань. Серед них Берегиня і це значення частково перемістилось в образ Оранти, Богородиці. 

Богиня-мати зображувалась як двозуб, а з піднятими руками догори і головою утворювала тризуб.  Чому колись вшановували саме матір, бо починаючи із палеоліту в людей панував матріархат. Яскравим прикладом якого на причорноморських українських землях були сармати (від цар-мати) із їх жінками – правительками та воїнами, відомими як амазонки.

Давньогрецький «батько історії» Геродот залишив згадки про причорноморських жінок-воїнів амазонок, коли перебував в цих землях.

Серед багатьох імен Матері Слави нам найцікаві імена Перуниця і Птиця-блискавка, богиня грому і блискавки. В народних казках це всім відома жар-птиця. Перун, як і аналог грецького Зевса і пізнішого римського Юпітера – бог грому і блискавки, наймогутніший з богів, який метав блискавиці. Жар-птиця крім всього символізувала цю блискавицю, яку випускав Перун.

Руські воїни перед битвою закликали цю богиню на допомогу вигукуючи «Слава, Слава, Слава!». Тепер в українському війську теж є цей вигук. 

До 30-х років 20-го століття в південній Волині (Дубенщина, Кременеччина) зустрічались старі хати із незвичними стрілками на причілках. Усі стрілки мали потовщення внизу. Люди розповідали, що цей символ нібито вберігає від грому і блискавки. Тобто це якось пов’язано із блискавкою і традиція зберігається з давніх-давен. 

Іще одним варіантом могло бути формування руських військ у формі тризуба. Головні ударні сили – по центру, а решта – по лівому і правому флангах. 

Читайте повну версію тексту «Тризуб – звичайний герб, чи давня зброя богів?» на сайті блогу «Велика Волинь Great Volyn»

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024