Луцький «городовий» на фото 1903 року

19 Лютого 2021, 09:00
1227

На одному з інтернет аукціонів вдалося знайти цікаву світлину, яка була зроблена в одному із луцьких фотосалонів «Cabinet-Portrait» в далекому 1903 році, а точніше 24 вересня.

На представленій світлині можна побачити типового луцького городового початку ХХ століття. Городовий або іншими словами городовий поліцейський – це був нижчий чин міської поліції (міської поліцейської варти) на просторах Російської імперії в період із 1862 по 1917 роки.

Такі посади були лише в містах і містечках, які мали свою поліцію, окрему від повітової. Зі зворотного боку світлини є написи, що вказують на те, що чоловік на фото був луцьким городовим із 1903 по 1910 рік.

Також з довідкових джерел можна дізнатись, що городові набиралися з відставних солдатів і унтер-офіцерів за вільним наймом. Утримувалися за рахунок міського бюджету, тому вони не користувалися тими правами і привілеями, які надавалися державним службовцям.

Читайте також: Сумні спогади про «противний» Луцьк 1903–1904 років. ФОТО

Городові носили дві форми. Сіру форму цілий рік, і лише влітку білу. Були в них особливі знаки у вигляді контр-погонів (поперечні погони) з личками за званням, отриманого на дійсній військовій службі, і накладеним зверху подвійним помаранчевим шнуром відповідно поліцейського звання.

Ймовірно, що фото було зроблене влітку, бо бачимо, що луцький городовий у білій формі, крім того в однієї із жінок на фото в руках парасолька, яка має захищати від сонячних променів.

Отож влітку городові надягали світлу лляну гімнастерку без кишень, були підперезані ременем. Взимку вони носили суконні гімнастерки або двобортні мундири, чорні довгошерсті папахи, башлики, а іноді і кожушки. На головному уборі носили міський герб зі своїм службовим номером.

Читайте також: Портрет хлопця із луцького фотосалону початку ХХ століття

Городові захищали порядок в нашому місті, озброївшись револьвером і шашкою, для того щоб зупинити порушника чи попередити про небезпеку, також мали поліцейський свисток.

Цікаво, що в містах, де населення було понад 2000 чоловік, за законом від 14 квітня 1887 року належало мати не більше 1 городового на кожні 500 чоловік. На кожних чотирьох городових припадав один старший.

На утримання городових виділялося: старшому не більше 180 рублів, молодшим не більше 150 рублів на рік, крім того по 25 рублів щорічно на обмундирування.

Постановою Тимчасового уряду від 6 березня 1917 царська поліція була ліквідована і «проголошена народна міліція». Посада городового перестала існувати.

За радянської влади, аж до 1937 року, особи, що служили раніше городовими, були віднесені до категорії «позбавленців», і як наслідок обмежені в цивільних правах і повністю позбавлені виборчого права.

Читайте також: Родина з Любомля на фото 1912 року

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром