Естетика старовинних волинських будинків в «Old khata project»

17 Лютого 2021, 18:10
Село Суходоли 2617
Село Суходоли

Авторки проєкту «Old khata project» уже більше року їздять Україною та фотографують сільські будинки – старі і відремонтовані, розкішні палаци та похилені хати на відшибі.

У колекції вже кілька десятків світлин, які увійдуть до фотокниги, а ще – історії власників цих зникаючих реліквій. Про це пише видання Bird in Flight.

У своєму проєкті Old khata project Світлана Ославська та Анна Ільченко зберігають те, що минає. Відвідуючи найвіддаленіші куточки України, вони фотографують сільські будинки, чий вигляд незабаром зміниться під тиском архітектурної моди.

Читайте також: Як виглядали сільські хати на Волині століття тому

Як і засновники проєкту «Околиці часу», які фотографують представників вимираючих спеціальностей, вони записують історії господарів хат, що існують поза часом.

Будинки в різних регіонах, звичайно, відрізняються. На Слобожанщині більше хат-мазанок, тому що там не було такої кількості дерева, як на Прикарпатті. На Буковині та в Чернівецькій області багато палаців і села іноді виглядають як справжні королівства.

Люди на заході України, які частіше бувають за кордоном, звикли фарбувати стіни в персиковий або світло-зелений колір, тому що вважають це більш сучасним і «європейським», ніж споруди з дерева.

В об'єктив також потрапили хати в селі Сваловичі Любешівського району та селі Суходоли Володимир-Волинського району.

Читайте також: У прокат вийшов фільм, який знімали на Любешівщині

Село Сваловичі
Село Сваловичі

Село Сваловичі
Село Сваловичі

Село Сваловичі
Село Сваловичі

Село Суходоли
Село Суходоли

Село Суходоли
Село Суходоли

У 2021 році засновниці планують об’їхати Україну з півночі на південь, зі сходу на захід, а все найцікавіше публікувати на сторінці проєкту в фейсбуці.

Читайте також: У Рокинівському музеї реставрували унікальну пам’ятку народної архітектури

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром