У Володимирі-Волинському пропонують створити Фонд історичних досліджень

12 Лютого 2021, 17:53
791

Фонд історичних досліджень у Володимирі-Волинському може дати науковцям додаткові можливості для досліджень міста, а Ініціативні мешканці міста зможуть реалізувати свої ідеї у сфері історії.

Про це у своєму дописі у фейсбуці написав історик, науковий співробітник у Інститут історії України НАН України Віталій Скальський.

Читайте також: На Волині точилися бої, поки в Києві відбувалася Злука

«Володимиру потрібні не тільки туристи. Володимиру потрібні ще й різні навколоісторичні активності. Таких проєктів трохи є. Наприклад, «Невидимий Володимир» про історію вулиць, збірники спогадів «Володимир, яким ми його пам’ятаємо» чи телеграм-канал «Володимир на Волині: міська історія». Проєкти цікаві. Вони формують привабливий образ міста. Міста, у якому захочеться погуляти, відкрити бізнес чи навіть оселитися. Але поки що вони тримаються виключно на ентузіазмі.
Чиновники, навіть найправильніші і найкращі, не можуть реалізовувати такі проекти, бо це - відразу звинувачення у корупції, відкатах, лобізмі, непрофесійності тощо.
Такі проєкти мають робити їх ініціатори, а чиновники фінансувати їх з міського бюджету на конкурсній основі.
Для цього мав би існувати міський Фонд історичних досліджень, який би пропонував:
• Гранти – одноразова виплата певної суми грошей досліднику для проведення досліджень чи заходів;
• Стипендії – щомісячна виплата певної суми впродовж певного періоду (від 1 місяця до 1 року) грошей на регулярні заходи;
• Премії – надавати за уже виконане і опубліковане дослідження, проведений захід.
Наявність такого фонду дозволить покращити привабливість міста. Науковці отримають додаткові можливості для досліджень міста. Збільшиться кількість наукових і науково-популярних публікацій. Ініціативні мешканці міста можуть спробувати реалізувати свої ідеї у сфері історії.
У такий фонд будь-хто може подати свій проєкт. Хтось проведе фестиваль реконструкторів, інший – створить онлайн-фотоархів. Ще інший – оцифрує усі газети, що виходили у нашому місті і викладе їх у вільний доступ або опише усі будівлі ХІХ століття, складе каталог усіх поховань на старому кладовищі, створить виставку про вчителів міста чи історію міських автобусів, напише пісню про короля Данила, викладе бруківку на вулиці до валів... Ідей може бути багато.
Фонд має надавати таке фінансування не лише історикам, а й культурологам, архітекторам, етнографам, урбаністам тощо. Грошей на це потрібно небагато...», – йдеться у дописі.

Читайте також: Сайт Район.Історія організував фотосесію у вишиванках: як вбрання надихнуло волинян

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024