Без фейків і маніпуляцій: сайт Район.in.ua перевірили на дотримання стандартів

02 Лютого 2021, 16:03
989

Представниця Інституту масової інформації у Волинській області Мая Голуб провела моніторинг новин на п’яти волинських сайтах. За результатом дослідження, Район.in.ua – медіа без фейків, маніпуляцій та джинси.

Протягом 11-15 січня експертка проаналізувала 1311 новин на сайтах Волинські новини, ВолиньPost, Волинь24, Під прицілом та Район.in.ua. Результати дослідження Мая Голуб опублікувала на сайті Сила правди.

Основна мета моніторингу – дослідити, яку частку новин складають новини з маніпуляціями та фейками та визначити їх типи. 

«Моніторинг охопив 1311 новин, серед яких був 1%  маніпуляцій. На соціальну тематику було 61% маніпуляцій, тему здоров’я – 27%, кримінальну тематику – 18%. При цьому Район.in.ua став єдиним сайтом, де не було маніпуляцій, в тому числі, джинси, та були відсутні фейки. Також на цьому сайті позначають рекламу відповідно до вимог чинного законодавства», – йдеться у публікації.

Експертка відзначає, що одна з проблем волинських новин – неналежне маркування рекламних матеріалів. Так, деякі сайти ставлять значок «зірочки» замість того, щоб писати «Реклама».

Неналежне маркування також вводить читача в оману, адже текст подається під виглядом звичайної публікації. Текст, опублікований з метою, щоб хтось щось купив, бо замовив певну послугу, – це вже не звичайний журналістський матеріал, а реклама.

До слова, сайт Район.in.ua не вперше отримує хороші результати моніторингу. Експерти й раніше відзначали високий рівень редакції, зокрема, й під час передвиборчої кампанії 2020 року.

Читайте також: Станьте фундаторами видання Район.Історія та отримайте подарунок

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром