Суд зобов’язав Міносвіти переглянути підручники з історії щодо Революції гідності. ОНОВЛЕНО

26 Січня 2021, 16:53
3734 Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/Революція_гідності

Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав Міністерство освіти та науки переглянути підручник з історії України щодо висвітлення подій Революції Гідності.

Суд задовольнив позов заступника керівника адміністрації президента часів Януковича – Андрія Портнова. Про це повідомляє Нromadske.

Він звернувся до Міністерства освіти і науки України з вимогою переглянути вісім підручників для 5-11 класів з історії України, що вийшли друком у 2018 та 2019 роках.

Ексчиновник заявляє, що у підручниках з 2013 року історія викладається «однобічно, з вигадуванням фактів», а також «містить ознаки спотворення інформації та подій, що мали місце у період 2013-2014 років, маніпулювання фактами та оцінками подій цього періоду».

Портнов також вимагав переглянути інші посібники та навчальні програми, в яких є опис подій 2013-2014 років, зокрема Революції гідності, та які рекомендувало або затвердило міністерство. 

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив вимоги Андрія Портнова. Зокрема суд визнав протиправною бездіяльність Міносвіти, коли відомство відмовилося переглянути підручники.

Міністерство освіти і науки України зобов'язали переглянути підручники для 5-11 класів, що вийшли друком у 2018-2019 роках. Окрім того, Міністерство має оплатити судові витрати у розмірі 1 681,60 грн.

Читайте також: У Києві відкрили неоднозначний музей прокуратури

Рішення суду за позовом Портнова ще може бути оскаржене, а в самому тексті постанови не йдеться про те, що з «українських підручників повинні прибрати моменти з героїзацією учасників подій «Революції гідності». 

Українські та прокремлівські видання «The world news», «Сэрафим» «Фокус», «Novoross.info» «Взгляд», «Красная весна», «Klymenko-time»  в січні опублікували новини про те, що юрист Андрій Портнов виграв суд у Міністерства освіти України щодо змісту шкільних підручників стосовно подій Майдану. Про це пише StopFake.

Однак опубліковані новини є маніпулятивними. По-перше, в рішенні суду, яке опублікував сам Портнов, немає ані слова про те, що «з підручників повинні прибрати моменти з героїзацією учасників подій «Революції гідності».

Суть позову юриста полягала в тому, що він вимагав переглянути конкретні шкільні підручники, які описують події 2013-2014 років.

«Як зазначає позивач, ознайомившись зі змістом підручників з навчальної дисципліни «Історія України», які рекомендовані Міністерством освіти і науки України та за якими відбувається навчання в освітніх установах, ним було виявлено, що виклад нової історії з 2013 року (розділ Революція гідності) містить ознаки спотворення інформації і подій, що мали місце в період 2013-2014 років, маніпулювання фактами та оцінки подій цього періоду. Інформація про події 2013-2014 років представлена однобічно, з вигадуванням даних і фактів, повідомленням завідомо неправдивих відомостей про події та явища того часу, а також замовчуванням важливих обставин, які мали місце», – йдеться в документі.

Як приклад наводиться підручник за 11 клас, в якому написано: «… 22 січня 2014 року, в День соборності України, снайпери «Беркута» застрелили на вулиці Грушевського п’ятьох активістів Євромайдану».

У документі написано, що автори «категорично і однозначно стверджують, що саме правоохоронці, а конкретно «снайпери «Беркута», скоїли тяжкий злочин …». Те, що цей вислів у підручнику є «категоричним», визнали і експерти з Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені Н. С. Бокаріуса. 

Окрім цього, в суді нагадали про статтю 62 Конституції України, в якій зафіксовано, що «особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її провину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду».

Таких рішень на момент публікації підручників український суд не виносив. При цьому в документі вказується, що Міністерство освіти має перевіряти таку інформацію.

З огляду на наявність подібних формулювань в підручниках суд і ухвалив переглянути їх.

«Зобов’язати Міністерство освіти і науки України забезпечити перегляд підручників для 5 та 11 класів з історії України для закладів загальної середньої освіти, що вийшли друком у 2018 і 2019 роках, на підставі звернення Портова Андрія Володимировича від 25 березня 2020 року», – йдеться в рішенні суду.

Водночас про те, що потрібно «прибрати моменти з героїзацією учасників подій «Революції гідності» в рішенні суду мова не йде. Швидше це була особиста думка Портнова, але ЗМІ подали її як судове рішення.

По-друге, рішення Адміністративного суду Києва не є остаточним, оскільки воно ще не набуло законної чинності та може бути оскаржене. Про це більшість ЗМІ вирішили не повідомляти.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024