Як на Волині хочуть відзначити 150-річчя від дня народження Лесі Українки

22 Січня 2021, 12:03
Леся Українка 1255
Леся Українка

На Волині на належному рівні готуються відзначити 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Пам’ятну дату цьогоріч відзначатимуть на державному рівні.

Засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення в області у 2021 році 150-річчя відбулося під керівництвом голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка. Про це інформують на сайті Волинської ОДА. Участь у засіданні також взяла народна депутатка України Ірина Констанкевич.

Начальниця управління культури й з питань релігій та національностей облдержадміністрації Ольга Чубара представила присутнім підготовлений керівниками обласних підвідомчих установ культури план заходів, які будуть відбуватися на Волині упродовж 2021 року.

Читайте також: Новоград-Волинський музей оголосив міжнародний флешмоб присвячений Лесі Українці

У день народження геніальної поетеси, 25 лютого, урочистості розпочнуться вшануванням пам’яті Лесі Українки на Театральному майдані обласного центру Волині, потому продовжаться мистецьким театралізованим дійством «Під Лесиним небом» за участі художніх колективів районів і міст, об’єднаних громад області на сцені Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка.

Читайте також: Нацбанк випустить сувенірну срібну банкноту до 150-річчя Лесі Українки

У цей же день, у фойє театру експонуватимуть виставку образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва (вироби майстрів народної творчості, малюнки), виставку тематичної літератури, виступи художніх колективів.

25 лютого на території Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки пройде театралізована екскурсія по меморіальних будинках Косачів «Колодяжне, то власне дома…».

Читайте також: Колодяжненський музей Лесі Українки може отримати кошти на проведення реконструкції

Крім того, у лютому Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка представить глядачам виставу феєрію «Лісова пісня» та виставу для дітей «Біда навчить».

23, 24, 28 лютого відбудеться прем’єра вистави за творами Лесі Українки «Лесина містерія».

З 23 лютого по 4 березня у Волинському академічному обласному театрі ляльок буде проходити театральна декада «Лесина весна», присвячена 150-річчю від дня народження Лесі Українки з показом вистав «Лісова пісня», «Камінний господар», «Як горобець розуму шукав» за творами Лесі Українки  та «Казка зеленого гаю» за п’єсою Олени Пчілки. Вистави проходитимуть за окремою програмою, з дотриманням усіх карантинних норм.

Читайте також: Історичні світлини Лесі Українки та її оточення у барвах

23 лютого запланували літературно-мистецький вечір за творами Лесі Українки у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.

Протягом лютого відбудуться наступні заходи:

  • всеукраїнська науково-практична конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури» на базі Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки;
  • обласні дистанційні огляд-конкурс народної інструментальної музики «Калинова сопілка» та конкурс читців «Мій любий краю», присвячені 150-й річниці від дня народження Лесі Українки;
  • квест про біографію і творчість Лесі Українки в рамках проєкту «Гейміфікація: вчимось граючи»;
  • онлайн-лекції про творчість Лариси Косач на тему: Леся Українка: повернення до Волині (з циклу «Ювіляри року»), зустріч з учнівською молоддю «Нехай мої струни лунають…».

Читайте також: Моду на вишиванки і українську мову ввела Олена Пчілка

Заповідник запланував проведення щорічної наукової конференції «Любартівські читання», яка у 2021 році буде присвячена ювілею геніальної поетеси.

Волинська обласна філармонія спільно з Волинським національним університетом імені Лесі Українки в рамках меморандуму про співпрацю проведуть літературно-мистецький вечір «І в серці моїм переможнії співи лунають».

Волинська обласна бібліотека для дітей запланувала до ювілею Лесі Українки – літературне дослідження «Стежками краси і любові», Лесині читання «Хотіла б я піснею стати», буктрейлер за книгою Лесі Українки «Лісова пісня».

Управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації спільно з Обласним науково-методичним центром культури запланувало провести у липні ІХ Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня». Заходи фестивалю будуть розгортатися у Луцьку, Ковелі, Колодяжному.

На серпень 2021 року запланована Міжнародна конференція до 150-річчя з дня народження Лесі Українки (за сприяння Світової федерації українських жіночих організацій та Всеукраїнської Громадської Організації Союз Українок).

У жовтні відбудеться ХХV Всеукраїнський конкурс професійних читців імені Лесі Українки «Лесина осінь», присвячений 150-річчю від дня народження Лесі Українки (cпільно з Національною спілкою театральних діячів України), за сприяння Волинського академічного обласного театру ляльок.

У листопаді в обласному центрі запланували провести VІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Лесі Українки.

Також упродовж року відбуватимуться літературні читання, виставки, науково-освітні заходи, літературні вечори.

Слід відзначити, що заходи проходитимуть з дотриманням усіх санітарних та протиепідемічних норм. Разом із цим, враховуючи карантинні обмеження, ряд активностей відбудеться в онлайн-режимі.

Окрім цього, до Міністерства культури та інформаційної політики України надано пропозиції щодо:

  • створення культурно-мистецького простору в селі Колодяжне Ковельського району;
  • облаштування Лесиного дворика в місті Луцьку на вулиці Драгоманова, 23, яке є одним серед пам’ятних місць, пов’язаних із життям та творчістю Лесі Українки у Луцьку, у якому розташована «Лесина вітальня», тут можливе проведення різноманітних культурно-мистецьких заходів, виставок, пленерів, мистецьких вернісажів, наукових конференцій, конкурсів читців Лесі Українки.

Так, обговоривши усі пропозиції та плани, вирішили узагальнити їх та до 25 січня надати управлінню культури для включення до Плану заходів з відзначення ювілею поетеси, який буде затверджений розпорядженням голови облдержадміністрації.

Читайте також: У Луцьку видрукували календарі до 150-річчя від народження Лесі Українки

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024