Креслення розкішної вілли міжвоєнного Луцька, яка збереглася і досі

19 Січня 2021, 11:11
У приміщенні вілли тепер Управління освіти Луцькради 2626 Джерело: http://lutsk.osv.org.ua
У приміщенні вілли тепер Управління освіти Луцькради

У мережі оприлюднили первинні креслення вілли з терасою та колонами іонічного ордеру на вулиці Шевченка у старовинному елітному районі Луцька.

Світлини опублікував начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис на своїй сторінці у фейсбуці.

Проєкт садиби виконав архітектор Казимир Школьницький у 1928 році. Другий поверх садиби добудували вже після Другої світвої війни. Будівля збереглася і в наш час у ній функціонує Управління освіти Луцької міської ради.

«Це ще одна садиба із луцького елітного району, який був започаткувався ще з часів існування вулиці Парадної (тепер Словацького) перед Першою світовою, а територіально тягнувся вниз уздовж нинішніх Хмельницького і Шевченка. Тут будувалися лікарі, інженери, власники великих підприємств. Будинок представника заможної родини, рабина Мойсея Глікліха – то ще одна цікава луцька вілла. Колишня адреса – вул. Люблінської Унії, 1. Мойсей Глікліх не пожив тут, бо ще перед завершенням будівництва продав маєток Гелені Годлевській, а та за кілька років – Софії Димші, яка була повіреною у справах останнього волинського Радзивілла. Словом, зв'язки тут ще ті. Показую первинні креслення архітектора Казимира Школьницького з двома верандами і мансардним поверхом», – написав Олександр Котис.

Читайте також: У міжвоєнні роки у Луцьку був надсучасний кінотеатр




Читайте також: Проєкт незбудованої «Каси Стефчика» у Луцьку

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024