Опублікували кримінальну справу Агатангела Кримського

16 Січня 2021, 14:45
1800

До 150 Дня народження Агатангела Кримського Центральний державний архів громадських об'єднань України оцифрував та виклав у мережу кримінальну справу.

Про це повідомляє на своїй сторінці у фейсбуці директор Архіву національної пам'яті Ігор Кулик.

Агатангел Кримський народився на Волині, мав кримсько-татарське, білоруське та польсько-литовське коріння. Втім своє серце, праці та досягнення він віддав саме Україні.

За це і постраждав – у 1941 році НКВД оголосив його «ідеологом українських націоналістів, який упродовж років очолював націоналістичне підпілля», вислав до кустанайської в`язниці у Казахстані. 70-річний Кримський, проживши лише трохи часу, помер у лазареті. Є версія, що смерть наступила внаслідок жорстоких тортур.

Віднині кримінальну справу Агатангела Кримського можна прочитати онлайн.

Лише кілька вражаючих фактів про феноменального українського вченого, знищеного Радянським союзом.

У три роки Агатангел Кримський уже вмів читати. У п'ять - почав навчатися в училищі.

У 18 років досконало знав 8 мов, а до кінця життя – понад шістдесят. Агатангел Кримський в одному з листів жартував: «легше буде сказати, яких мов я не знаю».

Принципово надавав перевагу в спілкуванні та роботі українській мові, хоча сам виріс у російськомовній сім`ї.

Агатангел Кримський мав багато освіт - починаючи від Острога, завершуючи московським Лазарєвським інститутом східних мов, отримав стипендію на навчальну подорож Ліваном та Сирією.

У Київ науковець повернувся під час правління гетьмана Скоропадського у 1918 році - отримав посаду вченого секретаря новоствореної Української академії наук. У Києві Кримський лишається і після приходу більшовиків - зберігає Академію від знищення, працює в Київському інституті, створює цілу школу орієнталізму в українській науці, пише низку цінних наукових праць, яких налічується до тисячі.

Читати також: П'ять фактів про вченого Агатангела Кримського, які вас вразять

Цікаво, що Агатангел Кримський був таємно закоханий у Лесю Українку, але ці почуття не мали взаємності.

Вчений працював по 18 годин на добу. Крім наукових праць, Кримський видав три збірки поезій, написав перший в українській літературі філософський роман «Андрій Лаговський».

Агатангел Кримський – автор першої в світі історії арабської літератури в 5 томах, 4-томної «Історії Туреччини та її письменства» та «Історії Персії та її письменства», багатьох наукових досліджень. Творча спадщина Кримського-сходознавця складає 26 томів.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024