Яка доля чекає на пошкоджену пам'ятку архітектури у Луцьку

15 Січня 2021, 10:46
2074

Різьблену підбалконну плиту пам'ятки архітерутри на вулиці Сенаторки Левчанівської 5, що становить найбільшу архітектурно-історичну цінність не чіпатимуть. 

Про це повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис на своїй сторінці у фейсбуці.

Подальшого втручання в фасад не буде. Варто зазначити, що з власником підписали охоронний договір, де прописана його відповідальність за самовільні дії і необхідні кроки у випадку подальших перепланувань. 

Олександр Котис зазначив, що повертати мурування стіни до попередньої конфігурації немає сенсу, оскільки під час розбирання вдалося чітко встановити, що вона є радянською та не відповідає автентичній ширині вітринного отвору.

 Також вдалося встановити конфігурацію первинного отвору. Ширина, яка зараз є, відповідає первинній.

«Водночас це не вичерпує справи, адже над ситуацією ще працює поліція та відділ державного архбудконтролю. Юридичний департамент розглядає можливість судового позову. З цього всього хочу зробити важливе зауваження. Попри постійний контакт, який встановлює відділ охорони культурної спадщини з власниками/користувачами пам'яток, вони часто ігнорують свої законні обов'язки. Витрачається багато коштів на листування/інформування користувачів, але з різних причин нові власники не завжди знають, що саме вони використовують. Для того, щоб не гадати в кожному випадку, давайте домовимося: якщо ви живете, працюєте, використовуєте якусь будівлю в центральній частині міста (грубо від замку до 5 школи) і хочете зробити якесь втручання в фасад, навіть якщо це просте пофарбування, ДАЙТЕ ЗНАТИ. Проконсультуйтеся, подзвоніть, запитайте заздалегідь! Це безкоштовно і недовго. Краще витратити 5 хв, щоб уникнути можливих майбутніх проблем», – написав Олександр Котис.

Нагадаємо, що у Луцьку понівечили пам'ятку архітектури

Читайте також: «Лучани втрачають свою дитячу залізницю», – світлі спогади про куточок щастя. #ЦінаІсторії

Коментарі
16 Січня 2021, 11:17
Екскурсоводу Олександру Котису догану з попередженням.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024