Ікона Святого Василія зі Старовижівщини, яка зберігається у музеї волинської ікони

14 Січня 2021, 17:10
1454

Традиційно 14 січня християни східного обряду вшановують Святого Василія Великого –  одного з найбільш визначних Отців Церкви.

Про це повідомляють на сторінці музею волинської ікони у фейсбуці.

У музеї волинської ікони зберігається образ «Св. Василій Великий», який створив невідомий волинський маляр першої половини ХІХ століття. Образ походить з церкви ікони Богородиці Казанської села Буцин Старовижівського району. 

Автор зобразив Святого, згідно поширеної іконографічної схеми, у повний зріст та в облаченні архієрея. Внизу зліва навіть зберігся дарчий напис: «Сии врата сєвєрниі справила раба Божія Марія Калишиха», який свідчить, що ця ікона була написана для встановлення на північних дияконських вратах.

Читайте також: Метричні книги та ампіровий костел: цікавинки з історії старовижівського села

«Василій Великий, архієпископ Кесарії Каппадокійської в Малій Азії (329-379), залишив по собі велику духовну спадщину з догматичних, моральних, аскетичних, полемічних творів, пояснення св. Письма і 366 листів. Зображення Василія Великого найчастіше зустрічається в абсиді храму серед Отців Церкви, до XVI ст. – у молільному ряді іконостасів, пізніше – на одвірках царських врат або на дияконських вратах. На ньому темно-синій підризник, орнаментований мереживом по подолу, червоний фелон та набедреник, хрещатий омофор покриває плечі, голову увінчує митра. У лівій руці Святитель тримає розкриту книгу, права піднята до грудей в іменнословному благословляючому жесті. Аскетичний лик Василія обрамлений чорною бородою і  прописаний темною фарбою з пробілами та підрум’янками», – йдеться у дописі.

Читайте також: Історія однієї відомої святині Іваничівського краю

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024