100 років від дня народження волинського поета

07 Січня 2021, 19:47
1706

На території Великої Волині народилось багато талановитих людей, які своїми досягненнями в різних галузях та науках робили свій внесок для популяризації регіону.

7 січня 2021 року виповнюється рівно 100 років із дня народження відомого поета чеського походження, на ім'я Ян Поспішіл. В біографії митця вказано, що його родина мешкала в селі Глинськ. Сьогодні, це однойменне село розташоване в Здолбунівському районі Рівненської області, а раніше це була Волинська губернія, а у 1921 році – Волинське воєводство у складі Другої Речі Посполитої.

Поет народився не в простій родині. Досить відомим був його дідусь Алоїз Поспішіл. Сучасники знали його як талановитого педагога, славіста та мовознавця. Також за свою наукову діяльність він отримав звання професора. Чи не найбільшу популярність Алоїзу Поспішілу принесло його історичне дослідження, яке було присвячене родинам чехів, які проживали на тогочасній території Російської імперії.

Але сьогодні хочемо більше розповісти про ювіляра. З його життєпису відомо, що початкову та середню освіту він здобував у польській семирічній школі ім. Миколая Коперніка, яка була розташована в самому Глинську. Школу Ян закінчив у 1935 році. З дитинства займався музикою, його вчителем був дядько, який працював професором консерваторії у Львові.

Далі розпочалась Друга світова війна. Ян Поспішіл разом із родиною був депортований з рідних земель. Перед депуртацією до Чехії, спочатку родину чекали примусові роботи на території Німеччини.

Лише після закінчення Другої світової війни, в 1945 році Ян прибув із Німеччини в Чехословаччину.

Ян Поспішіл входив до складу Союзу чехів з Волині, Об'єднання чехів з Волині та їх друзів. Був активним учасником і художнім керівником в Олімпіадах народного мистецтва і творчості волинських чехів.

Кінець 1940 – поч. 1950-х рр. був дуже плідним для Яна як для автора поетичних творів. Одні із кращих творів волинянина були присвячені Волині та Україні.

Проте Ян не зупинився в своїй творчості й писав вірші на інші теми, які були не заборонені, займався краєзнавством.

Ян Поспішіл помер 30 липня 1994 року у селі Остромеч (сучасна Чехія). Поет з Волині залишив велику спадщину віршів, лірики та пісень. Волинянин був також талановитим композитором, фольклористом та диригентом. Часто свої твори він підписував не своїм іменем, чеським псевдонімом - Jan Záhorský.

Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром