Чим славиться унікальний етнографічний музей у Мутвиці

04 Січня 2021, 13:08
1500

У мережі опублікували світлини із зображеннями цінних експонатів Мутвицького етнографічного музею вишивки та ткацтва, розташованого на Зарічненщині.

До віртуальної мандрівки користувачів Фейсбуку запрошує районна газета Полісся, яка й оприлюднила відповідні світлини.

Серед зображених на світлинах експонатів є 100-річний вишитий рушник, картина-символ кохання, різдвяний павук, неймовірної краси вишите вбрання. Проте, це далеко не всі експонати, якими пишається Мутвицький етнографічний музей вишивки і ткацтва.

Читайте також: Острозький музей отримає антикоронавірусну допомогу від Українського культурного фонду

Зокрема, це вбрання вишивали ще у 1954 році в селі Храпин. Тканина – перкаль. Подейкують, що коли майстриня-автор одягла своє вбрання, то навколишні не могли відірвати від неї погляд.

Також у музеї є чимало вишитих картин.

Проте ця суттєво відрізняється серед інших своєю історією.

Вишила її жінка, яка ніколи не була одруженою. Однак доля так склалася, що вона народила двох дітей від сусіда. Після цього чоловіка забрали в армію, згодом він одружився і додому більше не повертався.

Жінка, на знак великого кохання до свого обранця, вишила картину, на якій зобразила щасливих себе і його.

Річ цікава тим, що вона не відтворена, а оригінальна. У ній ще років вісімдесят, може й більше, колисали немовлят. Привезли її до музею з села Неньковичі, оздобили лляним полотном та поклали туди сповиту ляльку.

Цей рушник унікальний тим, що вишитий приблизно у 30-х роках минулого сторіччя.

Старожили розповідають, що такі вишивки були обов`язковими у кожній хаті. Дехто вишивав такі рушники «в останню путь».

Берегиня (орнамент – жінка з піднятими руками) була типовою для Зарічненщини. Вишивали такі рушники на спеціально витканому під орнамент полотні.

Прикраса «павук». Вона була традиційною на Поліссі. Виготовляли її з соломи на новорічно-різдвяні свята та підвішували в одному з куточків оселі. Таких «павуків» вважали оберегом і символом Всесвіту. Експонат виготовлений неньковицькою майстринею, щоправда – з паперу.

Довгий час у колекції стародавнього одягу бракувало вишитої хустки. Однак вона з`явилась. Достеменно відомо, що хустку вишили в селі Тиховиж у післявоєнний період.

Автор рушника «Лелеки на болоті» – Палій Світлана Павлівна з села Новорічиця. Вишивка цікава оригінальністю виконання та оздоблення. Досить нетипові рішення орнаменту суттєво виділяють річ з-поміж інших.

Взагалі ручники орнітоморфної тематики вражають різноманітністю. Як, наприклад, рушник «Весільні півні» Віри Костюкович з села Вичівка.

Столітнього весільного рушника (на фото - в центрі) вишила майстриня з села Острівськ на початку минулого століття. Серед загальної композиції можна помітити літери «Л» і «В».

Вони символізують єдність молодого подружжя. «Л» – ім`я Липка (скорочено від Олімпіада), «В» – Василь.

Запрошуємо переглянути й інші світлини із зображеннями експонатів музею:








Читайте також: Газові, лядські та ґуральки: які хустки носили жінки Горохівщини

Кілька цікавих фактів про музей:

• Ініціатор створення музею у 2002 році – Сарич Світлана Павлівна.

• Перші експонати збирали директори шкіл загальноосвітніх навчальних закладів району. Саме тому тут є речі майже з усіх сіл Зарічненщини.

• Частина експонатів являється копіями. Їх виготовили з метою відображення різних орнаментів вишивки та обрядових символів.

• Загальна кількість експонатів – більше тисячі

• Близько сотні тематичних куточків інформують про стародавній побут, звичаї та традиції поліщуків.

• Вишитих картин у музеї є стільки, що їх вистачило б завісити всі стіни в приміщенні.

• Колекція рушників розділена на окремі експозиції за вишивкою: геометричної тематики, рослинно-геометричної, рослинної, орнітоморфної та антропоморфної.

• У 2010 році музею було присвоєно звання «Народний», а у 2020 році – «Зразковий музей».

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром