Вперше за 130 років вийшла книга про історію Волині

31 Грудня 2020, 14:18
4469

Нещодавно друком вийшло ґрунтовне видання «Історія Волині». Сучасної книги, яка вміщувала загальну картину минулого Великої Волині не було.

Про це повідомив Володимир Дзьобак на сторінці у фейсбуці

Поява цієї книги стала можлива завдяки плідній співпраці багатьох істориків. «Центр дослідження і відродження Волині» покрив усі витрати із підготовки видання.

«У нас велике свято! Ми отримали перші, як колись казали, сигнальні екземпляри «Історії Волині». Історії Великої Волині! Остання така подія була майже 130 років тому. Ще в далекому 2012 році ми вперше зрозуміли, що хочемо займатися дослідженням і відродженням Великої Волині. Спочатку ми ринулись вивчати наукову літературу з цієї теми, але з жахом зрозуміли, що цілісного, грунтовного видання немає! Є історія міст і сіл окремих областей, районів, певних адміністративних утворень, а Великої Волині – немає», – поділився Володимир Дзьобак.

Підготовка досліджень розпочалася ще у 2013 році.

«Я вперше відвідав інститут археології. Зустрівся із чудовою людиною, висококласним спеціалістом – Денисом (Діонізієм) Козаком. Він уважно вислухав пропозицію і...підтримав!  Виявилося, що науковці з багатьох тем з історії нашого краю просто відсутні. Абсолютно! Розробку деяких тем взяв на себе Леонід Залізняк. Всі ті складності, які виникали в колективі, він дуже спокійно гасив у зародку, маючи незаперечний авторитет серед колег», –  йдеться у дописі Володимира Дзьобака.

Читайте також: Луцькі історики видали книгу про нескорену Волинь

Одним із завдань, яке поставили перед собою дослідники – розробка теми змін кордонів Великої Волині від найдавніших часів і до середини ХХ століття.

Володимир Собчук разом із групою картографів на чолі із Ростиславом Соссою створили карти саме для цього видання, які опублікували вперше. 

«Без самовіданної праці Ірини Ворончук і її підлеглих, які провели величезну роботу з упорядкування книги, вищеозначена робота навряд би чи побачила світ у цьому році. Окрема подяка Михайлу Ходаківському із юридичного й інтелектуального супроводу видання протягом усього періоду. Тамарі Горак – за величезну редакторську роботу. І, звичайно, видавцю – Олександру Савчуку, який протягом багатьох років надавав нам технічні консультації. Ще і ще раз дякую усім причетним до підготовки і друку цього видання! Дуже хотілося б, щоб влада усіх рівнів долучалася до підготовки таких фундаментальних робіт у майбутньому», – додав Володимир Дзьобак.

Читайте також: Ладомирія: чим вражає етнопарк у Радивилові



Читайте також: Видали нову книгу волинської письменниці про Роксолану

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024