Озера Зарічненщини – у німецькому підручнику столітньої давності

01 Січня 2021, 13:01
1114

У мережі опублікували давні світлини із зображеними на них озерами Нобельське та Засвітське, що на Зарічненщині.

Як повідомляють у Нобельському національному природному парку, зроблені фото понад сотню років тому – у роки Першої світової війни – німецьким фотографом.

«У ті складні часи село Нобель було окуповане кайзерівськими військами, а південним берегом озера проходила окопна лінія оборони німців із загороджувальною межею, що мала чисельні ряди із колючого дроту. До речі, цей дріт аж до початку ХХІ століття використовували місцеві жителі в господарських справах.

На фото можемо побачити краєвиди, несхожі на сучасні. Береги озера – пустинні, без лісових насаджень, водяне плесо чисте, прозоре. Біля Засвітського озера бачимо приватні земельні ділянки. На півострові чітко видніється будівля церкви, яка згодом згоріла від обстрілу російської артилерії. Цікаво, що для зйомки в такому ракурсі фотографу доводилось або підійматись на спостережну вежу, або літати на аероплані. Зважаючи на те, що береги озер обмілілі, можна припустити, що фото було зроблено в кінці літа або на початку осені. Найчастіше цієї пори року вода в Нобельському озері відступає від берега, даючи змогу прокладати дорогу кам’янисто-піщаним дном», – зауважують природоохоронці.

До слова, ці фото були поміщені в німецький підручник з картографії та топографії, за яким навчалися офіцери вермахту перед Другою світовою війною.

Читайте також: На Зарічненщині росте дуб-велетень, якому орієнтовно пів тисячі років

Читайте також: Луцьк та Рівне на столітніх фотографіях із колекції генерала Антона Денікіна

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром