У Смизі встановили пам'ятний знак на місці заснування селища

27 Грудня 2020, 16:07
1001

У Смизі громадські активісти встановили пам'ятний знак Кенебергу.

Відкриття пам'ятного знаку у Смизі відбулося 25 грудня на місці, де знаходився перший паровий тартак. Тут, у лісі, існувала німецька колонія Кенеберг. Про це розповідають у агенції розвитку громад «Інтонація Змін».

У 1880 році граф Берг купив 10 тисяч десятин лісистої землі у князя Любомирського, привіз 130 колоністів з Прусії і Царства Польського. А вже у 1882 році продав землі берлінській фірмі «Вільгельм Кене і Ко» для вирубки лісу.

Наступного року збудували лісопильний завод та провели 14 верств залізничного шляху від Радивилівської гілки для вивезення лісоматеріалів закордон.

Такі деталі вдалося з'ясувати в рамках реалізації проєкту «Мультикультурна спадщина Смизької громади: історія, що єднає покоління», який підтримала програма Meet up: Deutsch-Ukrainische Jugendbegegnungen Німецько-Українські зустрічі.

Читайте також: Унікальний проєкт: створять віртуальний музей волинських німців

Керівниця організації Вікторія Костюк здобула цього року #Zukunfstipendium для розвитку міжнародної співпраці між українськими та німецькими громадами. Розпочати вирішила з дослідження мультикультурної спадщини Смизької громади, де вона зараз проживає.

Також виявилося, що ї родина її чоловіка має німецькі корені, адже саме прадід Кароль Тебус належав до однієї з родин німецьких колоністів.

Таким чином почали шукати інформацію про решту сімей волинських німців, але, на жаль, після Першої світової війни у Смизі залишилися лише дві родини Ухові і Тебусі, які теж змушені були покинути селище вже під час Другої світової війни, а їх сліди пропали.

За допомогою місцевого краєзнавця Віталія Міщука, який вже давно збирає перекази старожилів, вдалося знайти місце, де стояв перший паровий тартак та контора лісопильного заводу, тут залишилися і сліди старої криниці, німецької залізниці, а також кленова алея, яку посадили колоністи.

Щоб позначити місцину, вирішили встановити пам'ятну стелу із зображенням парового тартака і з написом «На цьому місці був перший паровий тартак Кенеберг. Звідси починалася Смига». 

Віталій Міщук допоміг знайти малюнок, замовити і привезти пам'ятник в Смигу, а вже виготовлення і встановлення відбулося за фінансової підтримки Програми.

Коштів з місцевого бюджету не виділяли, проте активісти планують звернутися до місцевої влади з офіційним проханням взяти дану стелу на баланс селищної ради.

На відкриття завітали смижани, які ще в дитинстві багато чули від батьків про німецьке і польське минуле селища, краєзнавці, селищний голова Олександр Федоров, який подякував організаторам за виявлену ініціативу і бажання досліджувати історію рідного краю. 

Читайте також: Спадщина волинських голендрів: хто вони і куди зникли

Вікторія Костюк і Віталій Міщук розповіли про деякі історичні факти, які вже вдалося знайти, а присутні поділилися своїми спогадами та ідеями.

Пролунала також пропозиція заснувати у цьому лісі ландшафтний парк, який буде ознакований інформаційними табличками, вказівниками із зображеннями інфраструктури німецької колонії ХІХ століття.

Для цього активісти, в тому числі і команда Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН», будуть писати нові проєкти для створення резиденції графа Берга та розвитку туристичного потенціалу селища.



Читайте також: Царська корона волинських німців: пам'ять про сусідів

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024