Як розфарбувати старі родинні фото

23 Грудня 2020, 11:06
Матір з дитиною. Село Буцин (Старовижівський район), 1930-ті роки 3125 Джерело: https://prashhur.com
Матір з дитиною. Село Буцин (Старовижівський район), 1930-ті роки

Кожен дослідник родинної історії знає, що фотографії є цінним джерелом інформації. Про це пише Центр вивчення генеалогії Пращур.

Часто, при відсутності документів, під час дослідження родинної історії на фото можна побачити деталі, які кардинально змінюють хід дослідження.

Це можуть бути і написи на будинках, військова форма, вишивка, типова для якогось регіону. Також звороти фото містять дані про адресатів, самі адреси проживання, служби, навчання чи заслання.

Імена, дати, мова тексту – все це дрібнички, які дуже допомагають. Саме тому Центр вивчення генеалогії «Пращур» рекомендує усім дуже шанобливо ставитись до родинних фото, систематизувати їх, якщо є час.

Читайте також: Столітні кольорові фото з Волині

Чоловік на Волинському Поліссі, 1930-ті роки
Чоловік на Волинському Поліссі, 1930-ті роки

Також не забувати, що з часом фото зазнають руйнування і якщо зараз у вас немає часу на дослідження роду, то він може з’явитись через рік, два і тоді ці фото неабияк стануть в пригоді. Отож, зверніть увагу, в яких умовах знаходяться ваші родинні альбоми.

Також, якщо у вас немає родинних фото, то пропонуємо завітати до родичів, в яких вони є і зробити собі копії. Часто такі фото родичі, через незнання можуть знищити, чи навіть продати на аукціоні.

Читайте також: Де шукати ретро-фото ковельчан: поради дослідниці

Часто на аукціонах можна відшукати цілі альбоми, які показують столітню історії родин. На жаль, часто люди не усвідомлюють, що це сімейні реліквії.

Полісся, 1920-ті роки.
Полісся, 1920-ті роки.

Приємно відзначити, що багато українців використали час карантину із користю. В мережі фейсбук можна було часто зустріти відскановані родинні фото з описами. Такі речі є гарним стимулом для інших.

Дівчата з Полісся, 1950-ті
Дівчата з Полісся, 1950-ті

Окрім того, під час карантину була можливість безкоштовно розфарбувати (колоризувати) свої родинні фото на сайті Myheritage, який допомагає систематизовувати інформацію про родину. 

До речі, варто зауважити, що технологія автоматичної колоризації фотографій на MyHeritage була створена Джейсоном Антіком та Даною Келлі. Проте не чекайте ідеального результату.

Для розфарбовування варто обрати фото із фотосалонів, вони кращої якості. Ще один онлайн ресурс із розфарбовування фото – сайт algorithmia.

Читайте також: Фото лучан з волинських фотосалонів початку ХХ століття

Бажаємо читачам успіхів у розфарбовуванні фото. Зберігайте та шануйте родинну пам’ять.

Теятна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024