Роковини бою біля Видранки: повстанці, яких «здала» жінка, загинули

18 Грудня 2020, 15:22
4144

В урочищі Ковк біля Видранки 75 років тому відбувся бій повстанців з більшовиками.

18 грудня 1945 року в урочищі Ковк, що неподалік села Видранка Дубенського району через зраду однієї жінки, більшовики виявили криївку. Про це зазначають на сайті Смизької громади.

Вона знаходилася неподалік від хати. Вхід в криївку був в будинку. Був ще запасний вихід на дворі. Хлопців здала одна жінка, що жила неподалік на ім'я Настаська.

3

Більшовики оточили криївку та запропонували здатися. Повстанці викинули гранату та після вибуху кинулися в різні сторони. Терентій Тарарук біг в бік села Дворищі, де його скосила куля.

Читайте також: Пів тисячі солдат проти криївки: як впав Шумський районний провід ОУН

Бронський, що був з села Стара Носовиця був поранений в ноги та добитий прикладами. Панчук підірвав себе гранатою, а Лавренюк біг в бік села Комарівка, але також був вбитий.

Читайте також: Теременський бій між українськими повстанцями і радянськими партизанами у спогадах «Вороного»

Ці події бачив з вікна хати, що була неподалік та розповів Мельничук Володимир, 1934 року народження. Його брата Олексія більшовики змусили збирати побитих повстанців та кіньми везти в село Верба.

Через тиждень Настаськаузнищили СБ. Її повісили в центрі села Студінка, повісивши на грудях табличку «Собаці собача смерть». 

В 2004 році місце де була криївка розчистили, впорядкували та встановили металевий хрест. А за кілька років місцеві встановили пам'ятник.

4

Читайте також:  У Дубні видали збірку поезій зв'язкової УПА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром