Опублікували, ймовірно, єдине фото сокільського костелу у первинному вигляді

17 Грудня 2020, 10:19
1141

З'явилися рідкісні світлини костелу у селі Сокіл Рожищенського району, на яких храм зображений у своєму первинному вигляді.

Фотографії розмістив на своїй сторінці у фейсбуці краєзнавець Віктор Літевчук.

Чоловік був приємно здивований інформацією, що зруйнований часом, війнами й людською байдужістю костел у селі Сокіл планують відреставрувати у первинному вигляді. Він сподівається, що фото трохи допоможе у цьому.

Читайте також: «Лицарка Корони»: княгиня із села Сокіл стала героїнею історичного роману

«Фото костелу у селі (тоді містечко) Сокіл Рожищенського району, виконане російським військовим у 1916-17 рр. Можливо, єдине відоме фото святині у первинному вигляді», – розповідає краєзнавець.

Він пояснює, чому така світлина є рідкістю.

«Рідкість фото має цілком логічне пояснення: до І Світової війни, маленькі волинські містечка майже не фотографували, за виключенням якихось монументальних споруд чи відомих маєтків. Під час І Світової війни у російській армії, на відміну від німецької чи австро-угорської, займатися фотографією могли тільки офіцери високого рангу, тому знімки теренів підконтрольних російській армії – велика рідкість.

Читайте також: 20 цікавих фактів про Сокіл, що існує на Волині 475 років

У 1916-17 рр лінія фронту проходила по річці Стохід і тривалий час не велися якісь активні бойові дії. На лівому березі осіли австро-угорські війська, на правому – російські. Саме цим можна пояснити, що у Ковельському районі, особливо в околицях Голоб, чи не кожне село можна знайти на тогочасних поштових листівках та фотознімках, а зображення теренів підконтрольних російській армії, тобто Рожищенський, Луцький, Ківерцівський райони – рідкість.

Та й сам костел побудований тільки у 1909 році, тобто до першої руйнації у своєму первинному вигляді проіснував біля 7-8 років», – написав Віктор Літевчук.

Читайте також: Сім цікавих фактів про найдавнішу культову споруду Рожищенського району


Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром