У Волинському краєзнавчому музеї провели екскурсію під світло каганців

16 Грудня 2020, 15:11
Каганці у Волинському краєзнавчому музеї 1845
Каганці у Волинському краєзнавчому музеї

У Волинському краєзнавчому музеї відбулася екскурсія з каганцями.

Провела її екскурсоводка Оксана Мельничук.

Під час екскурсії відвідувачам продемонстрували багато цінних експонатів, серед яких були Качинський, Городищенський та Полонківський скарби, натрунні портрети Радзивіллів та родзинка вечора – виставка «Врятовано для України». Скарби і речі з виставки виготовлені зі срібла.

Качинський скарб є одним із найцінніших у колекції музею. За словами оповідачки, таких скарбів на території України налічується менш як десять. Науковці пов’язують його з племенами готів та датують V століттям. Сам скарб складається з двох фібул (застібок для плаща), сережки, фрагментів кінської збруї, декоративних накладок, бурштинової намистини і злитку срібла, які зберігалися у ліпному глиняному горщику.

Читайте також: Волинський краєзнавчий музей запрошує на інтерактивні екскурсії для дітей

Городищенський скарб срібних виробів віднайшли студенти історичного факультету Луцького педінституту в 1983 році на середньовічному городищі «Вал» у селі Городище Друге. Скарб складається з п’яти шийних гривен (масивні обручі), трьох браслетів та чотирьох намистин, оздоблених зерню. Саме такі вироби прикрашали модниць майже 1000 років тому.

Під час огляду Полонківського скарбу ми змогли на власні очі побачити празькі гроши, які були тогочасними «доларами» XIV-XV століття. Натрунні портрети великого канцлера литовського князя Альбрехта Радзивілла та його дружини Кристини Анни Любомирської датовані XVII століттям віднайшли під завалами та сміттям в Костелі Святої Трійці в Олиці. Та тепер вони прикрашають залу краєзнавчого музею.

 

Виставка «Врятовано для України» є надзвичайно цінною, адже більшість експонатів, датовані ХІХ-ХХ століттям, Волинському краєзнавчому музею передала Митна служба та Служба безпеки України. В цьому музеї ви зможете побачити ліногравюру всесвітньовідомого художника Пабло Пікасо – «Жінка в кольє», на якій навіть міститься його підпис.

Читайте також: Врятований принц: у Луцьку є картина знаменитого художника епохи Відродження

Тут представлені старовинні портсигари та інші аксесуари для куріння, як чоловічі, так і жіночі. Предмети побуту та розкоші, зокрема навершя для тростин, жіночі сумочки, ювелірні прикраси та посуд, що виготовляли найкращі тогочасні майстри.Також виставка містить різні «дамські штучки» як от пудрениця, монетниця та флакони для парфумів.

Виставка діє постійно, тому кожен охочий може відвідати її у музеї та дізнатися багато нового та цікавого.

Читайте також: Видання «Район.Історія» запроваджує редакційні екскурсії по Луцьку







 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024