П'ять історичних фактів про Любомль, які ви не знали

09 Грудня 2020, 14:29
9244

Місто Любомль на Волині є одним із найдавніших населених пунктів на Волині. Воно розташоване в зручному місці, куди туристи можуть завітати, їдучи на відпочинок, до прикладу, на озеро Світязь чи прямуючи закордон. Якщо ви живете на Волині, і ще там не були, то це варто виправити. Для цього представляємо вам цікаві історичні факти із історії цього волинського міста. 

 

Северин Любомльчик

В 1532 році в Любомлі в єврейській родині народився Северин Любомльчик (Роксоланус). Маючи близько 30 років, він вирішив змінити віросповідання та прийняв католицизм. Таїнство хрещення відбулось в Луцьку. Наступним кроком Северина був вступ до ордену домініканців. Через якийсь час він постригся в монахи. Освіту в 1575 році він здобував у Парижі.  Потім здобув ступінь доктора теології. 1590 рік був знаковим для Роксолануса, адже він займав посаду проповідника двох костелів міста Кракова: Маріацького і кафедрального на Вавелі. Найвідомішою з них є Monotessaron Evangeliorum (1606). Він також відомий у католицькому світі як домініканський агіограф (описувач життя святих) і полеміст. Після себе він залишив велику спадщину теологічних праць.

1
Северин Любомльчик
Северин Любомльчик

Читайте також: У яких закордонних університетах навчались перші волинські студенти

 

Спогади про Любомль Мехмета Садик-паши

В ХІХ столітті письменник та політичний діяч Міхал Чайковський, відомий також як османський паша Мехмет Садик написав спогади про Любомль та палац Браницьких.

 «В Любомлі знаходиться сімейство Браницьких, старший син яких, Ксаверій, поручик лейб-гвардії гусарського полку, вельми цікавий, молода людина і відрізняється великим патріотизмом… Години через дві ми підійшли до Любомля; не дійшовши до нього за версту, ми розташувалися відпочити на пагорбі так, щоб повернувшись фронтом бути до дороги на Брест-Литовськ. Один взвод під командою Яна Омецинського, напав на Любомль, а половина третього ескадрону пішла йому на підмогу; почулася стрілянина, і ми побачили як по той бік села відступали гусари Маріупольського полку, який обіймав Любомль.

Обидва полки, Маріупольський і Оранський, з'єдналися за Шацькими озерами, щоб дати нам зайти за ці озера, а потім вдарити на нас з тилу і загнати між озерами, де не було проїжджої дороги і де нас могли б остаточно винищити. Ян Омецинський повернувся в Любомль, але не бачив там Браницьких; їх гувернантка француженка, m-elle Cordonnier прийняла його дуже люб'язно і сказала, що Ксаверій кудись пропав, що його шукали, але ніде не могли знайти; вона боялася, чи не сталося з ним якого лиха. Ми пошкодували про це, тому що нам говорили, що він палко бажав вступити до лав повстанців…», – так писав про Любомль Мехмет Садик.

1
Мехмет Садик-паша, зображення ХІХ століття
Мехмет Садик-паша, зображення ХІХ століття

Читайте також: Пригоди волинського шляхтича Михайла Чайковського: від козацького ватажка до османського паші

 

Кохання Фредерика Шопена

У 1847 році видатний польський композитор Фридерик Шопен присвятив свій незабутній вальс A-flat major чудовій жінці. Цю загадкову красуню звали Катажина (Катерина) Потоцька. Її дівоче прізвище звучить як Браницька. Катажина з юних літ вважалася однією з найпривабливіших наречених того часу. Відомий художник Франц Вінтерхальтер протягом 1854 року створив два її портрета, що зберігаються зараз в Національному музеї у Варшаві. З кожним роком на європейських аукціонах з’являються все нові й нові портрети графині, які не відомі були раніше і знаходились в приватних колекціях.

2
Портрет Катажини пензля Луї Рікара, близько 1855 рік, Національний музей Вашави
Портрет Катажини пензля Луї Рікара, близько 1855 рік, Національний музей Вашави

Читайте також: Мисливський парк Потоцького на Волині

 

Пожежі в місті були частим явищем

«Пожежі були частим явищем, і найбільші ставали свого роду відправними пунктами історії – від них відраховувалися роки народження та інші події. Часто ми чули це від наших бабусь і дідусів. Це сталося того-то року, після великої пожежі». Про це можна прочитати в мемуарах про Любомль в англомовній книзі Yisroel Garmi «Luboml: The Memorial Book of a Vanished Shtetl».

1
Синагога в Любомлі
Синагога в Любомлі

Читайте також: Північно-західна частина Великої єврейської синагоги у Любомлі на 90-річному фото

 

Любомильська пейсахівка

В багатьох музеях світу знаходяться зразки алкогольного напою з Волині. Мова йде про горілку «Любомильська пейсахівка». Це міцний єврейський напій, що виготовляли із родзинок. Назву напій отримав на честь релігійного свята Пейсах. Виробництвом напою «пейсахівка» в Другій Речі Посполитій займались монополісти. Так, 30% напою могли продукувати в нашому волинському Любомль на лікеро-горільчаному заводі під назвою «Фабрика горілок Райзмана та Копельзона». Усю іншу «пейсахівку» виробляли в містах Вільно та Гродно. Свою продукцію цей спиртогорілчаний завод продукував не довго, а саме з 1925 по 1930 рік. До речі в 1930-х роках в Любомлі була єдина приватна аптека тих таки Мошко Райзмана і Кельман
Копельзона.

3
Базар в Любомлі, 1926 рік
Базар в Любомлі, 1926 рік

Читайте також: Столітня аптека у Любомлі на фото 1989-1991 років

Місто Любомль є досить цікавим з погляду історії та цікавих фактів, які в майбутньому можна використовувати для популяризації регіону серед туристів із інших областей України. 

Варто додати, що в Любомлі є потужний осередок історії – місцевий музей, який активно популяризує локальну історію.

Джерело фото: https://www.biogramy.pl , www.polona.pl

Матеріал підготовано в рамках проекту «Культура в часи кризи: інституційна підтримка» за підтримки Українського культурного фонду та спільно з командою Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера»

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024