Ковельський музей отримав експонат XVI століття

05 Грудня 2020, 13:07
1725

У Ковельський історичний музей передали срібний акче XVI століття.

Про це інформують на сторінці Ковельського історичного музею у Facebook.

Акче має овальну форму (12*15 мм) та важить 0,34 грама. Татарські акче прирівнювали до 1/3 литовського чи польського срібного гроша, тобто соліда чи подвійного денарія.

Цікавими і водночас малочисельними реліктами грошового обігу на українських землях є генуїзько-кримські аспри та гірейські акче. Донедавна ці монети були не лише нумізматичною рідкістю на наших теренах, але й найменш дослідженими артефактами.

Акче ( тур. білуватий) – срібна монета в Османській імперії XIV-XIX століття. Головна грошова одиниця для грошових підрахунків та торговельних операцій на території імперії та її сателітів. Карбувалися до 1836 року, відома в Молдові та на Буковині 15-17 століттях як аспр. Свої акче також карбували кримські хани. Монети були не лише ресурсом для покупки і продажу, але і справжнім показником влади, могутності, статусу.

Кримські хани збирали данину до початку XVIII ст. з Московського царства та Речі Посполитої, вели вигідну безмитну торгівлю з цими державами. Армія кримських татар (переважно кіннота) воювала у складі військ Османської імперії, але за своїх умов. Після пограбування Києва, татарські загони протягом XVI-XVII ст. майже щороку здійснювали напади на наші землі. На протязі століть всі монети, котрі карбувалися у Кримському ханстві були едентичні. Відрізняли їх по роках правління хана, по імені хана, його титулу і місця, де карбувалася монета. На аверсі – хан і титул, на реверсі – тамга (геральдичний знак династії: знак власності хана з його титулом арабською мовою, місце і рік карбування).

В XVI ст. вага кримського акче приблизно дорівнювала вазі турецького, з 1725 року –  0,15 г.


Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024