У Києві відкрили неоднозначний музей прокуратури

04 Грудня 2020, 16:41
2057

У Києві до Дня працівників прокуратури відкрили музей. Про це повідомила Генеральний прокурор України – Ірина Венедіктова на сторінці у Facebook.

Нову експозирцію відкрили в холі Офісу Генпрокурора, щоб кожен, мав змогу познайомитись із діяльністю даної інституції. Наразі, музей налічує 18 експонатів, понад 100 історичних документів та більше 50 історичних фото.

Серед найстаріших експонатів музею – мундир Слобідсько-Українського губернського прокурора зразка 1811 року, оригінальний штамп прокуратури Рівненської області 1945 року, формений одяг слідчого прокуратури Ізюмського району Григорія Веприцького з нагородами Великої вітчизняної війни та органів прокуратури Харківської області.


 

«Один із найцінніших експонатів – робочий стіл Романа Руденка, який був головним обвинувачем від СРСР у Нюрнберзькому процесі. На стендах, що відображають історію прокуратури, зібрано історичні документи, в тому числі, перші документи прокуратури незалежної України, пам’ятки, світлини від часів Козацької України.

Також відображена робота прокурорів у найтяжчі історичні моменти – повоєнні часи, після Чорнобильської катастрофи, у зоні АТО та ООС.

Окрему частину експозиції музею займають стенди зі згадками, особистими речами та світлинами прокурорів, які загинули, захищаючи Батьківщину на Сході України: Героя України Сергія Цимбала, який загинув у Дебальцевому, Сергія Грибкова, полеглого у Пісках та Ігора Шолодько, життя якого обірвалось під час штурму Донецького аеропорту.

В час, коли українська прокуратура трансформується і розвивається, маємо пам‘ятати і берегти свою історію», – йдеться у дописі Ірини Венедіктової.

Однак історики мають дещо інше розуміння цього музею. 

Колишній Голова Українського інституту національної пам'яті (2014-2019), а нині народний депутат Володимир В'ятрович теж відреагував на новостворений музей.

«Чекістські джерела натхнення для пані Ірини Венедіктової.  Роман Руденко (той самий чий стіл найважливіший експонат)- на посадіпрокурора Донецької (Сталінської) області, заступника прокурора УРСР, прокурора УРСР та Генерального Прокурора СРСР, брав безпосередню участь у масових політичних репресіях населення. Зокрема, у часи Великого терору 1937-38 Руденко був членом Трійки НКВС по Донецькій області», – поділився Володимир В'ятрович

Серед експонатів також привертає увагу оригінальний штамп прокуратури Рівненської області 1945 року. Редакція Район.Історія поспілкувалася із рівненським істориком Андрієм Жив'юком

«Довгий час прокурором Рівненської області був Іван Комолов. Усі репресії 1940-1950-х років відбувалися під його «мудрим» керівництвом», – розповів Андрій Жив'юк.

На його думку, в архівах зустрічаються цікавіші та цінніші зразки. 

Читайте також: У Сибір за книжку про Січ: як «совєти» репресували луцького студента

Про минулого власника одного із «найцінніших» експонатів також висловився історик Олександр Зінченко.

«До мене щойно долетіло, що генпрокурорша привітала нас з днем прокурора.

«Один із найцінніших експонатів - робочий стіл Романа Руденка, який був головним обвинувачем від СРСР у Нюрнберзькому процесі. (...)

...В час, коли українська прокуратура трансформується і розвивається, маємо пам‘ятати і берегти свою історію.»

Нагадую, що Роман Руденко був членом тройки НКВД по Донецькій, а після – в Сталінській області. Рутченково поле – це перважно його жертви. Між іншим, на момент призначення прокурором області, Руденко не мав взагалі жодної освіти. І перший курс заочно пройшов «без відриву від виробництва». Неук співпричетний до Великого Терору – це і є маяк для трансформації та розвитку для прокуратури?!», – поділився Олександр Зінченко






Читайте також: Волинянин Данило Шумук: від комуніста до упівця та найстаршого політичного каторжника

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024