В Острозі проведуть шаховий турнір імені Йосипа Аршинова

01 Грудня 2020, 16:09
853

1 грудня  Йосип Григорович Аршинов – видатний педагог та керівник Острозького товариства єврейської общини, міг би відзначити 97 років з Дня народження.

«21 рік тому, у червні 1999 року, перестало битися серце цієї чудової людини. Хочу поділитися історією та нагадати його біографію», - пише на своїй сторінці у Facebook Анастасія Штундер.

Йосип Григорович народився у Вінницькій області, в сім’ї робітника. У 1930 році сім’я переїхала до Вінниці, де він і закінчив середню школу. У 1941-му подав документи до Київського військового училища.

Але з початком Великої Вітчизняної війни був направлений до Томського артучилища. Закінчивши його у 1942 році, і отримавши звання лейтенанта, потрапив на фронт.

Брав участь у бойових діях на Західному, Ленінградському, Волховському, І Українському фронтах, зокрема у складі 13-ої армії в 1944 році визволяв Рівненську область від фашистів. Був поранений.

До кінця війни командував батареєю артполку. За ратний подвиг нагороджений двома орденами Вітчизняної війни І ступеня й багатьма медалями.

Після демобілізації у 1946 році вступив до Вінницького педінституту. У 1950-му з відзнакою закінчив цей вуз за спеціальністю математика і фізика.

В тому ж році отримав призначення на роботу в Острозьку СШ №1. Тоді ж одружився з Нінель Мусіївною. Разом виховали двох синів – Михайла і Григорія.

Спочатку Йосип Григорович працював вчителем математики, а з 1953-го – завучем школи, не припинивши викладання математики. Як викладач, вмів помітити схильність, талант дитини до точних наук, зумів їх виплекати.

Чимало його вихованців були призерами районних та обласних олімпіад, закінчили престижні вузи. Через це Йосип Григорович небезпідставно вважався одним з кращих математиків Рівненської області.

Очевидно, якби в ті часи проводились конкурси «Вчитель року», він неодмінно здобув би у них перемогу. Як завуч школи був талановитим організатором, наставником молодих педагогів, вимогливим до себе і колег.

Навіть вийшовши на пенсію, вів активне життя. Став головою, авторитетним керівником Острозького товариства єврейської общини. Саме завдяки йому і було споруджено пам’ятний знак в урочищі Красностав, де у роки Другої світової війни від рук фашистів та їх прислужників загинуло понад 7 тисяч мирних громадян.

Показовий і повчальний випадок стався під час його похорону. Траурна процесія якраз минала на давньому, зруйнованому вандальським способом, єврейському кладовищі.

Назустріч рухався іноземний автобус. Люди з нього вийшли і поцікавились, кого ховають. Довідавшись, що цю людину немає кому відспівати, одразу ж вийшло до труни 10 священників, і після обряду мовили:

«Очевидно, він провів своє життя майже як святий, якщо йому випала така велика честь – службу по ньому провели найкращі рабини світу!»

Крім усього іншого, Йосип Григорович був і великим шанувальником шахів, віддавав їм перевагу перед усіма іншими видами спорту, хоча не раз у школі цікавився успіхами юних спортсменів, постійно відвідував уроки фізкультури, тренування і змагання.

Але шахи, дійсно, ставив перед усіма іншими видами. Бо вважав, що шахи і математика нероздільні, так як вимагають логічного мислення. Тому не раз приймав участь у шахових турнірах, займав призові місця і отримував спортивні нагороди.

Ось чому і вирішив молодший син Григорій Аршинов організувати турнір пам’яті свого батька. З дня проведення першого турніру пройшло 17 років.

Цей турнір став традиційним та щоразу проводився на високому організаційному рівні, з кожним роком було все більше бажаючих прийняти участь у шахових змаганнях. Минулого року налічувалося 76 учасників з 5 областей та 24 населених пункти України.

«Карантин вніс корективи у спортивне життя нашого міста, але попри заборону проведення масових змагань, будуть проведені альтернативні пам’ятні заходи», - зазначила Анастасія.

За шахівницями зійдуться 6 запрошених шахістів, які проведуть партії в пам'ять Йосипа Григоровича Аршинова. З традиційними підсумками та медалями, але цьогоріч, на жаль, нагородження проходитиме без головного ініціатора, організатора, ідейного натхненника Григорія Йосиповича. 

Читайте також: Помер меценат Острозької синагоги

Наразі в розробці інформативний буклет з фотогалереєю попередніх турнірів, медалі, кубок та пам’ятні сувеніри які будуть передані в музей до колекції шахового турніру.

В знак вшанування пам’яті та скорботи, перед проведенням шахових партій відбудеться хвилина мовчання та покладання квітів на могили Йосипа Григоровича та Григорія Йосиповича Аршинових.

Читайте також: Син Григорія Аршинова збирає кошти на завершення реставрації Великої Синагоги

Початок пам’ятних заходів відбудеться 10 грудня о 15 годині на території шахового клубу «Просто неба» (сквер імені 40-річчя Перемоги).

В разі несприятливих погодних умов захід буде перенесено до зали засідань Острозької міської ради за адресою вул. Героїв Майдану, 4.


Читайте також: За сто днів до великої ідеї: Район.Історія запустила кампанію зі збору коштів

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024