У Луцьку дослідили підземелля монастиря бригідок

27 Листопада 2020, 14:43
3068

Після незначної зупинки досліджень нововідкритих підземель Вежі Чорторийських та Колегіуму єзуїтів, Адміністрація історико-культурного заповідника Луцька вирішила провести археологічну розвідку у колишньому Монастирі Святої Бригіди.

Нині у монастирі розміщується Замковий Свято-Архангельський чоловічий монастир Православної Церкви України. Про це повідомив Віктор Баюк на власній сторінці у фейсбуці.

Читайте також: Коротка історія монастиря бригідок у Луцьку

Читайте також: У Луцьку віднайшли автентичні гвинтові сходи

Науковці дослідили підземелля давнього монастирського комплексу 1624 року, а саме переходи із арковими дверима між кімнатами комплексу та легендарний підземний хід-галерею у напрямку річки Стир. Окрім того, вони виявили цікаві знахідки із кераміки, скла та металів від ХVІІ до ХХ століть.

Читайте також: У Луцьку археологи виявили нову знахідку



«Архітектоніка підземель Монастиря Святої Бригіди дуже схожа із нововідкритими підземеллями Колегіуму єзуїтів, вражає мистецтво архітекторів та майстерність будівничих при зведенні споруди. Про ці підземелля раніше повідомляли один із засновників Заповідника Богдан Колосок та науковий співробітник, світлої пам’яті Борис Сайчук, однак, в умовах радянської системи провести повноцінні дослідження їм не дозволили. Тодішня влада пильно оберігала злочин Луцької тюрми незважаючи на строки давності», – йдеться у дописі.


Як повідомив Віктор Баюк, дослідження проведені Охоронною археологічною службою України та Адміністрацією Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку спільно із Волинським Національним університетом імені Лесі Українки, Управлінням культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації, Відділом охорони культурної спадщини Луцької міської ради за участі Волинського підрозділу Спілки археологів України, Луцької дієцезії Римсько-Католицької Церкви, Волинської крайової організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» та за особистого сприяння Митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

Читайте також: У Луцькому замку тривають археологічні розкопки: науковці знайшли таємну кімнату

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром