Казковий палац у Смордві на пазлі

26 Листопада 2020, 18:00
2314

Волинське містечко Смордва після утворення передвоєнних областей радянської України опинилося у Рівненській області. Нині це однойменне село у Млинівському районі Рівненської області.

Колись у Смордві існував казковий палац давнього волинського роду Ледуховських. Про це пишуть Хроніки Любарта

Історик і дослідник палаців Роман Афтанази припускає, що у Смордві існував давній замок, який один із Ледуховських перебудував його у стилі класицизму на початку ХІХ століття. Яким він точно був невідомо. 

В 1850-х – 1860-х роках Януш Ледуховський ґрунтовно перебудував його. А допоміг йому в цьому один із найвидатніших польських архітекторів першої половини ХІХ століття Генрик Марконі. Палац вражав своїм нестандртним та казковим виглядом.

Він був двоповерховою в основній масі спорудою з вежами і аркадою з одного боку, технічно реалізованою у вигляді контрфорсу. Частина з центральним входом мала три поверхи, широку відкриту лоджію з балюстрадою і барокове завершення.

Велика восьмигранна вежа при палаці мала 4 поверхи. Друга вежа – циліндрична – мала 3 поверхи. Обидві наче «вростали» у будівлю і були її невід’ємною частиною.

На іншому кінці палацу, де не було башт, містилася двоповерхова аркада з імітацією лоджії. Весь палац був накритий високим дворівневим дахом з люкарнами (вікнами в даху).

Планування палацу всередині було анфіладним, тобто з послідовними поєднаними кімнатами. Кімнати були оздоблені багатою ліпниною, мали дубову підлогу кількох відтінків, викладену орнаментом з квадратами.

Після Другої світової війни палац був повністю зруйнований. Від нього залишилися тільки підземелля. Складіть вражаючий палац на фото міжвоєнного періоду.

Читайте також: Сім власників палацу в Липках: історія маловідомої пам'ятки

 

Читайте також: Горохівська резиденція Стройновських на пазлі

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром