Укрпошта випустила нові поштові марки до Дня Гідності та Свободи

22 Листопада 2020, 18:32
1124

Укрпошта та Український інститут національної пам’яті до Дня Гідності та Свободи представляють нові поштові марки.

Про це повідомляє пресслужба «Укрпошти».

До Дня Гідності та Свободи Укрпошта за ініціативи та участі Українського інституту національної пам’яті 20 листопада вводить в обіг поштові марки «Лицарі духу. Діячі українського правозахисного руху». Марки випустили у вигляді зчіпки з трьох марок, на яких зображені українські громадські діячі – Михайло Горинь, Микола Руденко та Святослав Караванський. Автор поштових марок, конверту та штемпеля спецпогашення «Перший день» – художник Василь Василенко.

«Постаті, яким присвячена марка, − вихідці з різних куточків України, але їх об’єднує внутрішня гідність і сила духу, яка не дозволяла їм миритись із тоталітарною системою. Це справжні лицарі духу, які, пройшовши випробування радянських таборів, не зламалися, а продовжували відстоювати свободу та власні переконання. Тож символічно, що саме напередодні Дня Гідності та Свободи Укрпошта спільно із Українським інститутом національної пам’яті презентують поштові марки з портретами М. Гориня, М. Руденка та С. Караванського, вшановуючи цих видатних постатей, і нагадуючи тим самим, що боротьба за незалежність нашої країни все ще триває», – відзначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак розповів, що марки випустили на відзначення 100-річчя Миколи Руденка і Святослава Караванського, а також 90-річчя Михайла Гориня.

«У кожного з них неймовірна доля: і в донеччанина Миколи Руденка, що відмовився від зручностей партноменклатури і став лідером правозахисників, і в закоханого в українську мову одесита Святослава Караванського, котрий провів в ув’язненні три десятиліття, і в незламного галичанина Михайла Гориня. Усі вони внесли важливий вклад у нашу сьогоднішню свободу. Ці лицарі духу заслуговують на нашу пам’ять і вшанування. Тож надзвичайно приємно, що Укрпошта відгукнулась на пропозицію Українського інституту національної пам’яті і вшанувала цих надзвичайних людей чудовими марками», – сказав Володимир Тиліщак.

Тираж кожної марки – 100 тисяч примірників. Номінальна вартість – 9 гривень.

Усього за 29 років незалежності України Укрпошта ввела в обіг майже 2000 сюжетів поштових марок, які можна придбати у поштових відділеннях або в інтернет-магазині Укрпошти.

Довідково:

Михайло Горинь (1930–2013) – громадсько-політичний діяч, правозахисник, дисидент та політв’язень радянських часів. Брав участь в роботі Української Гельсінської групи. Неодноразово заарештований за «антирадянську агітацію і пропаганду». Тривалий час перебував у таборах особливо суворого режиму. Брав активну участь у громадському житті країни.

Микола Руденко (1920–2004) – український письменник і драматург (автор багатьох романів, науково-фантастичних, поетичних творів, економічних і космологічних досліджень), філософ, громадський діяч, засновник і голова Української Гельсінської Групи, Герой України, багаторічний політв'язень радянських тюрем і таборів.

Святослав Караванський (1920–2016) – мовознавець, поет, перекладач, журналіст. Багаторічний в'язень радянських концтаборів. Усього провів у неволі 31 рік. Член ОУН. Автор «Практичного словника синонімів української мови» та «Словника українських рим».

Читайте такожУ Ківерцях відбувся мітинг-реквієм з нагоди Дня Гідності та Свободи

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром