У Луцьку та Колодяжному висадять молоді деревця груши, яку посадила сестра Лесі Українки

10 Листопада 2020, 11:04
2154

У літературно-меморіальному музеї Лесі Українки у селі Колодяжному є столітня груша, яку посадила її сестра – Ізидора Косач. Однак дерево поступово руйнується через свій вік та може впасти, як це сталося із Лесиним ясеном у Луцьку.

Минулого року власник одного із садових розсадників Київщини Остап Михаць з дозволу керівництва музею нарізав гілок, переправив їх на Київщину і там вкоренив їх для того щоб зберегти це дерево для нащадків. Про це повідомила Людмила Приймачук на власній сторінці у Facebook.

Читайте також: Історичні світлини Лесі Українки та її оточення у барвах

Тепер молоді деревця готові до пересадки на постійне місце. Їх планують висадити у Луцьку та Колодяжному.

Читайте також: У садибі Косачів розквітла стара груша

«Друзі! Напевно, багато хто з вас був у Колодяжному в музеї Косачів і бачив там грушу, яку свого часу посадила сестра Лесі Українки Ізидора. А дехто ще й ласував її солодкими плодами. На жаль, попри те, що працівники музею усіляко намагаються продовжити вік дерева, час невблаганний. Груша не сьогодні-завтра може повторити долю Лесиного ясена. Однак не все так погано. Минулоріч на Ізидорину грушу звернув увагу власник одного із садових розсадників Київщини Остап Михаць, який вперше побував у Колодяжному. Він загорівся ідеєю зберегти для нащадків пам'ять про дерево.

Нині молоді грушеві деревця готові до пересаджування на постійне місце. 11 листопада о 9 годині їх висадять у Луцьку поблизу університету імені Лесі Українки, о  14.00 така акція відбудеться у Колодяжному. Також саджанці отримає бібліотека імені Олени Пчілки. Вручать їх і волинським письменникам з нагоди ювілею обласної спілки, а митці посадять їх в парку імені Лесі Українки. Якщо ви бажаєте на території установи чи організації посадити таке деревце, звертайтесь в приват», – йдеться у дописі пані Людмили.
 

Читайте також: До 150 річниці Лесі Українки у Колодяжному відреставрують будинки Косачів 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024