На Здолбунівщині є унікальний кам'яний вітряк, що досі не має статусу пам'ятки

06 Листопада 2020, 11:07
2320

Єдиний у Західній Україні і на всьому Правобережжі кам'яний вітряк розташований біля села Стара Мощаниця на Рівненщині. Про це повідомляє Суспільне

Це унікальний шатровий десятигранний млин голландського типу. Попри це, збудований у 1934-му році вітряк, як виявилося, наразі нічийний і не має статусу пам'ятки, що б забезпечило його збереження.

«Кам'яний вітряк на околиці села Стара Мощаниця, що у Здолбунівському районі, змурований з місцевого ракушняка. Дата будівництва вітряка – 1934 рік. Ми бачимо, що за Польщі будівництво було надзвичайно якісним, про що свідчить те, що кам'яний корпус вітряка на сьогоднішній день вцілів і перебуває у дуже гарному стані», – пояснює краєзнавець, волонтер Здолбунівського краєзнавчого музею Олександр Дмитрук.

У своїй основі вітряк має десять граней, і унікальність його полягає саме в тому, що він кам'яний, за словами Олександра Дмитрука для Волині є характерним дерев'яне вітрякобудування.

«Кам'яні будували дуже зрідка, а якщо й будували, то на сьогодні не збережені. Серед збережених ідентифікованих кам'яних вітряків в Україні лише чотири. І три з них мають південно-українське походження. І це єдиний кам'яний вітряк на Волині, у Західній Ураїні і всьому Правобережжі», – додає волонтер.

Друга унікальність старомощаницького вітряка, на думку краєзнавця, в тому, що це – шатровий десятигранний млин голланського типу.

«Це вітряк европейського стильового виконання. Подібні ми можемо бачити в селах Данії, Нідерландів, Франції, Іспанії, але точно не в Східній Європі. Тобто це виходець із Західної Европи, і це привід для нас пишатися», – розповідає Олександр Дмитрук. 

«Першим засновником, власником цього вітряка був пан Свобода, наступним був Гаврило Іванович Овдійчук. І після його смерті вже нікому не вдалося Гаврилу Івановичу нікому передати своє ремесло мірошникування», – розповідає краєзнавець.

Мірошник Гаврило Овдійчук помер у 80-му році. Нині у його обійстя інший власник – Андрій Воловнік, який живе у сусідньому селі Білашів.

Журналістам Суспільного він розповів, що орієнтовно 40 років тому разом із батьком мав ідею взяти старий вітряк під опіку і зробити його діючим.

«Ще батько мій жив і ми хотіли його відновити, цей млин (ще був Радянський Союз, 78-79 роки), щоб робив, як раніше. Да й держава не дала. А ми були б його зробили типу пам'ятник архітектури щоб був, навіть муку молов би, щоб люди бачили, як було, що робили і як. Да й не дали», – розповів житель села Білашів Андрій Воловнік.

У вітряка фактично зруйнований дах і замість чотирьох крил залишилося два, розміщені над головним входом. У суботу, 31 жовтня, Олександр Дмитрук сюди навідувався, аби розчистити бадилля довкола вітряка і в середині.


«Добре збереглися жорна, відомо, що матеріал для нього видобули біля села Ульбарів, це межа сучасних Дубенського і Здолбунівського районів. З цим жорном, вочевидь, працювали і пан Слобода і Гаврило Іванович», – додав краєзнавець.

Нині кам'яний вітряк фактично нічийний, – повідомила Суспільному Старомощаницька сільська голова Світлана Панасюк. Бо споруда розташована за межами їхньої сільської ради і не перебуває в них на балансі.

Більше того, єдиний на Волині і один з чотирьох в Україні кам'яний вітряк – не має статусу пам'ятки, – інформує начальник профільного відділу обласного управління культури і туризму Юрій Калітинський. 

Однак, додає, що взяти на облік вітряк, як об'єкт культурної спадщини – можна. Для цього, за словами посадовця, необхідно, аби зробили світлину пам'ятки та підготували історичну довідку.

Читайте також: У рамках «Великого будівництва» виділять кошти на реставрацію Садиби Валевських у Гощі


Читайте також: У селі на Рівненщині відновлюють історичну споруду пожежного депо

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024