На Дубенщині освятили повстанську могилу

12 Жовтня 2020, 17:30
1481

На Дубенщині освятили повстанську могилу, яку відновили місцеві краєзнавці.

У неділю 11 жовтня, в урочищі «Заброддя», на межі Рівненської та Тернопольської областей відбулися поминальні заходи та освячення відновленої повстанської могили.

Про це повідомляють у Смизькій громаді.

Могилу воїна УПА Андрія (прізвище якого невідоме) віднайшли, облагородили, встановили хрест місцеві краєзнавці зі Старої Миколаївки та Смиги на чолі з Анатолієм Василюком, який вже довгий час займається краєзнавчою роботою, що пов’язана з дослідженням історії УПА на теренах.

Читайте також: У Волинському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки «Клич нескорених»

Андрій був родом із села Верба, що нині належить до Дубенського району, а переховували його, пораненого, жителі села Мала Андруга Кременецького району. 

Про це розповіла жителька Малої Андруги пані Любов Загоруйко. Саме її мама Надія виходжувала пораненого бійця, переховуючи його у схроні. Лікувала сироваткою, але застій в легенях спричинив смерть вояка.

Тоді надійні друзі Андрія, серед яких був і Петручок Андрій із Бущі, вирішили поховати свого побратима в лісі. Лише, коли Україна стала незалежною, то Петручок Андрій (який помер у 2015 році) по особливих деревах допоміг відшукати могилу свого товариша.

У 1992 році вперше встановили дубовий хрест і відправили панахиду за героєм України. Тоді це зробили спільно священик церкви села Шепетин (отець Іван) та священик церкви села Мала Андруга (о. Василь). Були і хресні ходи до цієї могили, як згадував отець Василь. 

11 жовтня панахиду відправили отець Василь із Малої Андруги, отець Андрій із Лішні,  отець Андрій із Шепетина та хористи Малої Андруги. Також на заході був присутній ветеран російсько-української війни Андрій Біндас.

Читайте такожУ селі Вовковиї провели панахиду біля кургану воїнам УПА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром