Як у селі Сокіл будували костел 110 років тому

10 Жовтня 2020, 09:00
5254

В пресі початку ХХ століття вдалось натрапити на цікаві та невідомі раніше фото. Усі вони були зроблені в 1907 році та мають відношення до будівництва мурованого костелу в селі Сокіл (стара назва Сокуль).

Зараз цей населений пункт входить до складу Рожищенського району Волинської області. У 1907 році мешканці Сокола та навколишніх сіл прийняли рішення збудувати костел на місці спаленої три роки тому святині.

Читайте також: Сільськими дорогами: Село, яке бачило Павла Скоропадського та Вільгельма Габсбурга

Для того, щоб зібрати необхідну суму, серед населення продавали надруковані «цегелки» у формі поштівок із малюнками спроектованого костелу. Кожна така коштувала 20 копійок.

До збору коштів долучились не лише католики, а й православні. В результаті вдалось зібрати 9 тисяч рублів. Велику суму по тих мірках. Необхідні кошти, дозволили активному пробощу Токарському розпочати будівництво святині в 1907 році.

Фундамент був закладений досить швидко. Урочисте освячення фундаментів майбутнього костелу відбулось 6 червня 1907 року. Саме в той день були зроблені представлені фото.

2
Освячення фундаментів костелу в с. Сокіл на Волині
Освячення фундаментів костелу в с. Сокіл на Волині

Потім їх передрукували місцеві волинські ЗМІ та релігійні видання. До місця будівництва костелу прийшла велика кількість людей, більшість ішла пішки із своїх населених храмів разом із духовенством та іконами.

2
Освячення фундаментів костелу в с. Сокіл на Волині
Освячення фундаментів костелу в с. Сокіл на Волині

Очевидці згадували, що такої кількості людей в Соколі не бачили ніколи. Це було справжнє свято для цього регіону, яке об’єднало в спільній меті католиків та православних. На урочистість прийшло більше тисячі людей.

Читайте також: 20 цікавих фактів про Сокіл, що існує на Волині 475 років

Тогочасні журналісти про подію писали так: «Місцевий люд тут дуже толерантний до релігії. Православні ходять на рівні до костелів та церков».

Зведення храму в селі Сокіл відбувалось під керівництвом К. Тележинського, який був родом із міста Луцька. Мулярі були запрошені із Королівства Польського, адже в ті часи Волинь була в складі Російської імперії.

Відомо, що храм будували до 1909 року.

Проте в роки Першої світової війни новий храм був пошкоджений і поруйнований. Знову його відбудували лише в міжвоєнний період. В 1938 році місцева парафія нараховувала близького дві тисячі віруючих.

Читайте також: Яким було село Сокіл у 1916 році

В роки Другої світової війни святині знову була розграбована та поруйнована. В 90-х роках була ідея віддати святиню віруючим, але вона не увінчалась успіхом.

Костел в с. Сокіл, сучасний вигляд
Костел в с. Сокіл, сучасний вигляд

Цікаві факти з історії волинських святинь чекайте в наступних публікаціях.

Джерело фото: www.polona.pl , https://uk.wikipedia.org/

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Читайте також: У Соколі археологи знайшли середньовічну піч із гербами князів

Коментарі
11 Жовтня 2020, 15:48
Дякую, за історію рідного краю.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром