Вчитель із Володимира вижив у концтаборі та звільняв Краків

08 Жовтня 2020, 16:30
Пам'ятник на місці знаходження жертв табору 2611
Пам'ятник на місці знаходження жертв табору

Щороку міжнародна спільнота згадує в’язнів концтаборів. Історія Волині теж має такі сумні сторінки історії. На західній околиці Володимира у 1941-1944 роках відбувалося знищення в’язнів нацистського концтабору «Норд-офлаг-365».

Ця катівня була організована фашистами у вересні 1941 року. Концтабір поділявся на дві частини – на північній околиці Володимира утримували радянських офіцерів, а на західній – рядових.

План табору
План табору

Джерело фото: http://www.starodavnij-volodymyr.com.ua/history/137-tabr-smert-u-volodimir-volinskomu.html

Серед уцілілих в’язнів табору був учитель Дем′ян Іщенко, який певний час очолював Володимир-Волинську середню школу № 2. Нам вдалося поспілкуватися з його донькою, яка й розповіла про непросту долю свого батька.

Цього року минає 100 років від дня народження цього порядного і талановитого чоловіка, який був не лише хорошим вчителем, але й здібним літератором, який друкувався у газетах «Слово правди» і «Волинь». 

Переживши жахіття концтабору, Дем'ян Федотович вийшов з нього нескореним та залишив по собі добрий слід.

Краєзнавець Андрій Кондратюк листувався з уцілілими в’язнями концтабору і на основі їх свідчень написав книгу «Норд-офлаг бореться». З неї дізнаємося, що серед в’язнів були люди різних професій і соціальних прошарків – вчителі, лікарі, інженери, кандидати наук, робітники.

Дехто з місцевих жителів рятував нещасних, ризикуючи власним життям. З розповідей 87-річної мешканки міста, вчительки Наталії Грабарчук-Цинкаловської, ми дізналися, що її мати Олена Цинкаловська, як і багато інших сміливих і порядних володимирчан намагалася допомогти страждаючим в’язням продуктами, хоча це було дуже небезпечно.

Дем′ян Федотович Іщенко народився 20 липня 1920 року у селі Томаківка Томаківського району Дніпропетровської області у сімї трудівників – селян. Після закінчення школи навчався на літературному факультеті Запорізького державного педагогічного інституту.

Однак навчання перервала Друга Світова війна: у 1941 році молодий чоловік екстерном здав екзамени за третій курс вузу і був призваний військкоматом на фронт. Він закінчив Краснодарське мінометно-артилерійське училище і воював у званні лейтенанта.

Після того як його частина була оточена ворожими військами, Дем′ян потрапив у полон і був в’язнем концтабору «Норд-офлаг 365». Після звільнення він продовжив воювати та брав участь у звільненні польського міста Краків.

Читайте також: Воював в УПА і в Червоній армії: ветеран з Любомльщини пройшов з боями Польщу, Австрію, Німеччину та Чехословаччину

Згодом Дем'ян Федотович отримав звання Почесного громадянина цього міста і право відвідувати його один раз у рік. Після закінчення війни юнак завершив навчання у Запорізькому вузі і разом з іншими випускниками був направлений на Волинь.

Від 1947 року чоловік проживав у Володимирі-Волинському. Одружився з Галиною Ковальською і виховав доньку Наталю. Місцеві жителі пам’ятають його як чудового вчителя, директора міської школи № 2, який виховав багатьох достойних учнів.

За успіхи у педагогічній праці був нагороджений медаллю Антона Макаренка і званням заслужений вчитель УРСР. Дем'ян Федотович помер у 1973 році і був похований на місцевому Ладомирському кладовищі.

Людське життя короткочасне, але добрі люди залишаються жити у пам′яті інших.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024