У Луцьку відкриють виставку про українців, які пройшли концтабори

07 Жовтня 2020, 11:00
893

У Волинському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки про українців, які не зламались у нацистських і комуністичних концтаборах.

Про це повідомляє пресслужба музею.

Відкриття виставки «Тріумф людини. Українці, які перемогли ГУЛАГ» відбудеться  9 жовтня о 12:00.

До каталогу увійшли матеріали двох виставок: «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори» та «Тріумф людини. Українці, які перемогли ГУЛАГ».

«Цей проєкт – про те людське, що не здатна знищити жодна система. Про небайдужий погляд, розказану казку, простягнуту руку, розділений окраєць хліба. Про силу волі, віри і любові. Про перемогу надії. Про свободу в серцях. Про тріумф людини», – зазначають у музеї.

Вихідці з України були в багатьох концтаборах нацистської Німеччини. Представлені тут історії свідчать: багато українців не хотіли миритися з роллю пасивних рабів нацизму.

У таборах вони формували мережі взаємодопомоги та підпільні організації, наважувалися на втечі, бунти й повстання.

Імперія ГУЛАГ розпочала свою роботу із становленням радянської влади і продовжила вбивати після падіння нацизму. У радянських концтаборах режим винищував українську націю. Але комуністи не досягли цілі.

Українські в’язні були серед тих найактивніших, хто зруйнували, здавалося б непереможну, імперію ГУЛАГу. Великою мірою завдяки тим українцям, які не зламались у нацистських і комуністичних концтаборах, ми зараз живемо у вільній незалежній державі.

Виставку організовують за підтримки Українського інституту національної пам`яті.

Читайте такожУ Волинському краєзнавчому музеї представили тематичну онлайн-виставку 

Коментарі
07 Жовтня 2020, 15:33
у цій виставці сильний волинський контекст, є фото та історії волинян
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024