Крос та огірки: фотоспогади з навчання на філфаці у радянський час

04 Жовтня 2020, 14:51
2311

В першу неділю жовтня, в Україні традиційно відзначають День працівника освіти. В цей день учні шкіл вітають своїх вчителів, випускники вишів згадують роки навчання та своїх викладачів.

Восени 2020 року найбільший університет Волині буде відзначати своє 80-ліття з часу свого заснування. Мова йде про Волинський національний університет імені Лесі Українки. Саме тому Район.Історія розпочинає серію спогадаів із фото про Лесин виш.

В сьогоднішній публікації маємо раритетні ретро світлини, які стосуються життя студентів філологічного факультету тоді ще Луцького державного педагогічного інституту. Фото датуються 1980 роками. Світлинами із приватної колекції поділилась випускниця Наталія Вігіринська.

На фото можемо побачити студентів-філологів під час спортивного кросу на вулицях міста, збирання огірків та картоплі на полях Волині, подорожі на Івано-Франківщину, останнього дзвоника та зустрічі випускників минулого року.

Наталія Вігіринська також поділилась власними спогадами про роки навчання на філологічному факультеті ЛДПІ:

«Я вступила до Луцького педінституту у 1980 році. Навчалась на філологічному факультеті, за спеціальністю «українська мова та література». Нашим куратором на І курсі був Бабій Ф.Й. Він також викладав у нас «Діалектологію». З ІІ курсу нашою групою опікувався викладач  Мілясевич П.Е. В цей день хочу добрим словом згадати наших наставників Мудрик Г.І., Самохвал Г.І., Реву М.І., Ращинську Г.М., Сірака В.І., Боженка М.К., Омельковця А.З., Рисака О.О., Мірченка М.В.

Можливо, найбільш мені запам'яталась Тетяна Степанівна Баран. Моя перша «пара», а це був «Практикум з української мови» була саме в неї. Потім - практичні із «Старослов’янської мови» та «Морфології». Це була проста у спілкуванні викладачка, завжди ставилась із розумінням до студентів, але поряд з цим - вимоглива. Дуже любила свій предмет - старослов'янську і хотіла, щоб ми її добре знали. Як то кажуть «спуску нам не давала». Добре пам’ятаю, як на І курсі восени їздили у с. Цміни збирати колгоспну картоплю. Тетяна Степанівна була з нами. Намагалась згуртувати нас, першокурсників, таких різних, ще чужих один для одного. А ще вона знала нас усіх поіменно».

Фото з приватної колекції Наталії Вігіринської











 

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі
04 Жовтня 2020, 18:26
Дякую, згадав свої студентські роки. Як давно це було...
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024