У Волинській ОДА вирішували як покращити права атовців

25 Вересня 2020, 13:00
1793

У Волинській ОДА обговорили вшанування пам’яті полеглих в ході українсько-російської війни волинян, реалізацію заходів, спрямованих на всебічну підтримку, вирішення нагальних питань соціального захисту і реабілітації сімей, члени яких загинули під час проведення АТО.

Засідання відбулося 24 вересня у форматі «круглого столу». Про це йдеться на сторінці Волинської обласної державної адміністрації у фейсбуці

Захід ініціювала громадська організація «Члени родин загиблих в АТО «Надія» .Він відбувся за участю представників громадського об’єднання – членів сімей полеглих волинян, керівництва облдержадміністрації, представників структурних підрозділів ОДА та територіальних органів міністерств, до компетенції яких належать питання належного вшанування загиблих учасників АТО/ООС.

Слід зазначити, що засідання розпочалося хвилиною мовчання на знак вшанування пам’ять загиблих волинян. 

«Українці вже шість років поспіль відстоюють державний суверенітет і територіальну цілісність України на Сході нашої держави. Волинь має у цій війні свій рахунок. З початком російської агресії сотні волинян пішли боронити свою країну. Відтоді Волинь втратила більше двох сотень Героїв, стільки ж разів область перебувала у жалобі – волиняни ховали своїх земляків», – зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Мовенко.

Заступник очільника області зауважив, що на Волині шанобливо ставляться до своїх героїв та чимало робиться з метою належного їх вшанування.

Разом з тим, на думку Сергія Мовенка, обговорення актуальних питань соціального захисту родин загиблих учасників АТО/ООС у форматі «круглого столу» – хороша ініціатива, адже дасть можливість почути з перших уст наявні проблемні питання та пропозиції.

Відтак, голова ГО «Члени родин загиблих в АТО «Надія» Любов Карабан подякувала місцевій владі за зроблену у цьому напрямку роботу та озвучила основні питання, які потребують уваги.

На переконання Любов Карабан, у Волинському обласному краєзнавчому музеї варто розширити місце для експонатів, особистих речей загиблих воїнів та інформації про них, аби підростаюче покоління виховувалось не лише на прикладах минулого, а й новітньої історії України та знали героїв своєї країни.

В ході «круглого столу» батьки та дружини загиблих волинян звернулися до присутніх представників органів виконавчої влади та озвучили питання, які їх найбільше хвилюють.

Зокрема, обговорили можливості щодо покращення фінансування з посилення соціального захисту та медичного обслуговування родин загиблих учасників АТО/ООС.

Відтак, прийняли рішення щодо підготовки управліннями соціального захисту населення та охорони здоров’я облдержадміністрації пропозицій з внесення змін до відповідних регіональних програм та винесення їх на розгляд обласної ради.

Серед порушених питань під час «круглого столу» – пільговий проїзд вищезгаданої категорії громадян, позаяк, на жаль, мають місце випадки, коли окремі водії відмовляють у безкоштовному проїзді членам родин загиблих атовців.

Як поінформувала головний спеціаліст відділу транспорту управління транспорту та зв’язку облдержадміністрації Наталія Пивовар, питання щодо перевезення пільгових категорій громадян зазначено в укладених з перевізниками договорах, що у разі виявлених порушень дає право розірвати договір в односторонньому порядку.

На переконання Андрія Омельчука, начальника відділу у Волинській області Міністерства у справах ветеранів України, зазвичай перевізники ознайомлені щодо чинного законодавства у цьому напрямку. Зазначені порушення у більшості випадків – це людський фактор та рішення конкретних водіїв громадського транспорту.

Відтак, у разі виявлення таких порушень членам сімей загиблих рекомендовано звертатися в управління транспорту та зв’язку облдержадміністрації та управління Укртрансбезпеки у Волинській області.

Також звучали питання щодо пенсійного забезпечення сімей загиблих, національно-патріотичного виховання молоді, присвоєння освітнім закладам імен загиблих героїв та присвоєння полеглим волинянам-атовцям звання «Почесний громадянин Волині».

Слід зазначити, що відповідно до усіх порушених питань обговорили можливі шляхи їх вирішення та прийняли відповідні рішення.

Окрім того, заступник голови облдержадміністрації Анатолій Костик порекомендував членам родин загиблих учасників АТО/ООС у разі виникнення будь-яких проблемних питань звертатися до керівництва та відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації.

Адже мають місце випадки, коли окремі важливі для родин питання тривалий час залишаються невирішеними, позаяк, не завжди вдається знайти рішення самотужки без втручання відповідних органів влади.

«Дякуємо вам за ваших дітей», – звернувся на завершення засідання Анатолій Костик до присутніх батьків.

Читайте також: На Любешівщині вшанували загиблих земляків-атовців

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024