Діюча виставка у Музеї історії Луцького братства поповнилась двома унікальними планами міст

22 Вересня 2020, 16:30
1477

Діюча виставка «Види Волинських міст в оригінальних акварелях ХІХ століття» у Музеї історії Луцького братсва поповнилась двома унікальними планами міст завдяки краєзнавцю Віктору Літевчуку

Про це повідомила завідувачка Олена Бірюліна на сторінці музею у фейсбуці.

Фрагмент акварельного плану Луцька 1866 р. Автор Дмитро Струков
Фрагмент акварельного плану Луцька 1866 р. Автор Дмитро Струков

Фрагмент акварельного плану Луцька 1866 р.
Фрагмент акварельного плану Луцька 1866 р.

«Один із них план міста Луцька 1866 року. Неймовірно, але такої кількості фактичних помилок на відомих планах міста нам ще не довелось бачити! Більше того, хоч план і був згодом суттєво скоригований для видання друком у 1868 році, але, за нашим попереднім спостереженням, саме в цей короткий час були створені живучі досі міфи про окремі об’єкти міста», – йдеться у дописі.

Фрагмент тексту про місце поховання коня Андрія Боголюбського з видання 1868 р
Фрагмент тексту про місце поховання коня Андрія Боголюбського з видання 1868 р

Друкована версія плану Луцька
Друкована версія плану Луцька

Довідково:

Вперше в музеї історії Луцького братства експонуються оригінальні акварелі XIX століття з приватних колекцій. Серед унікальних мистецьких артефактів – твори художників початку і другої половини XIX століття, зокрема акварелі графині Анни-Марії Потоцької (1816 р.) та Дмитра Струкова (1866 р.). Також вперше експонується графіка і живопис Антонія Чорпіти, маловідомого художника першої половини XX століття. Роботи останнього присвячені історичній Володимирщині та місту Луцьку. 

Знані та невідомі – Луцький Вишній замок, луцький пригородок, архаїчне урочище «Свята гора» і ранньомодерна каплиця Скорботного Христа на Заглушецькому передмісті. Невпізнавані через перебудову – Свято-Успенський собор у Володимирі-Волинському та Свято-Воскресенський собор Рівного. Для порівняння і верифікації зображеного крім оригінальних творів графіки на виставці експонуються їх перші друки.

Читайте також: Від царя до сьогодення: як змінювався Луцьк

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024