Герой Небесної Сотні Олександр Храпченко міг би відзначати свій 33 день народження

18 Вересня 2020, 18:00
1871

18 вересня активіст Євромайдану – Олександр Храпченко (1987-2014) міг би відзначати свій 33 день народження. 

Про це повідомляють на сайті Громада.Схід.

Уродженець Рівного, Олександр Навчався у Рівненському гуманітарному університеті на кафедрі театральної режисури. Театр мав стати його професією, а серед хобі були мандрівки та скелелазіння. У 2010 році закінчив цей заклад.

Під час навчання Олександр був найяскравішим студентом факультету. Знаючи про його акторські здібності, старшокурсники запрошували його грати у своїх постановках.

А Свій власний режисерський талант він виявив у багатьох етюдах і повноцінних виставах, серед яких «Ведмідь» за Чеховим та «Стриптиз» за Мрожеком. При кафедрі театральної режисури діяв театр вільної пластики «Яблуко», Олександр був провідним актором-солістом цього театру.

Також Олександр був скаут-рейнджером (тобто скаутом, який проходить школу виживання та лідерства, долає фізичні та психологічні навантаження і має лідерські якості). З кожної школи з 30-40 осіб тільки 7-8 ставало рейнджерами.

Крім того, він був скіфом — брав участь у військовому рятувальному підрозділі. Одного разу Олександр під час походу врятував життя товаришу.

У Олександра була наречена, з якою вони зустрічалися 7 років – літо 2014 року планувалось весілля. Але усі життєві і творчі плани обірвала куля снайпера.

За повідомленням Володимира Пастушка (члена сотні «Волинська Січ», до якої також належав Олександр Храпаченко), його було вбито пострілом з готелю «Україна», на останній барикаді по Інститутській вулиці. З цієї ж сотні всього загинуло шість чоловік та десять було поранено.

В одному з інтерв’ю Володимир Пастушок написав: «Ми із ним були найкращими друзями. Зараз багато невідомих осіб розповідають про те, що вони теж із ним були постійно на Євромайдані (зараз багато „майданівців“ познаходилось). А тоді до нашої рівненської компанії входили: я, Храпаченко, Едуард Гриневич, Іван Городнюк («Месник»), Євгеній Перев’язко («Шаула»). Саша загинув у бою. Він був на барикаді за Жовтневим, нам з Шаулою довелося побігти униз по їжу, бо зранку нічого не їли, а сили нам були дуже потрібні, адже із хвилини на хвилину міг розпочатися наступ «Беркута». Коли я повернувся, то він був уже на першій барикаді зверху, керуючи захистом. Я чомусь тоді відчував, що уб’ють мене, а не його, і ходив там на повен зріст. Він, побачивши це, гукнув: «Заляж, не геройствуй!». І це були останні його слова, після цього я впав, а далі почув постріл, і… все. Що відбувалося потім, не дуже добре пам’ятаю, бо плакав, кричав, словом, істерика…»

Куля влучила Олександру у ключицю, пройшла легені та застрягла у печінці. Смерть настала миттєво.

Про Олександра Храпченка знято документальний фільм – створив його французький режисер-документаліст Еммануель Графф. Під час однієї із поїздок у Київ режисер випадково познайомився зі знайомою Олександра Храпаченка, яка розповіла французу історію рівнянина.

Тоді Графф вирішив зробити документальний фільм, аби показати французам та всій Європі реальну картину подій на Майдані через історію хлопця. Над створенням фільму, який має назву «Саша.Х. Крила на Майдані», режисер працював майже рік.

Він приїздив у Рівне, щоб поспілкуватися з батьками та братом Олександра Храпаченка, його нареченою, троюрідною сестрою та бабусею, друзями, а ще з побратимами, які були з ним на Майдані до останнього дня.

Це фільм – спогади про дитинство, про навчання, про Майдан, про останні хвилини життя Олександра.

«Я сподіваюся, що завдяки цій стрічці багато жителів Європи по-іншому сприйматиме українців, які вийшли і померли заради майбутнього», – казав Еммануель Графф.

Йому Україна близька не лише через Майдан та роботою над фільмом, адже дружина Емануеля родом із Харкова.

Читайте також: Герою Небесної Сотні Сергію Байдовському виповнилось би 30 

                          День народження міг би відзначити герой-майданівець Едуард Гриневич

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром