Про родини, які жили і творили Володимир-Волинський, - у новому відео «Фронтери»

17 Вересня 2020, 12:11
2497

Дуже часто ми знаємо ту історію, яку «пишуть у підручниках», натомість багато цікавих фактів залишаються поза увагою широкого загалу.

У новій відеорозмові «Фронтера» спробувала по-новому подивитися на «княже місто» Володимир-Волинський.

Команда Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» зняла перше відео за межами обласного центру. Цього разу в розмові йшлося про Володимир-Волинський, його невідомих, визначних та забутих постатей, тих, кого життя пов’язало з цим містом.

Журналістка Віталіна Макарик та наукова співробітниця ДІКЗ «Стародавній Володимир» Орися Вознюк розпочали свою розмову з Свято-Успенського кафедрального собору. Саме він довгий час був головною святинею та майже за тисячу років зазнав чимало змін. Власне, тут писали Галицько-Волинський літопис.


До речі, в документі є доволі цікаві розділи, які вирізняються «інтимністю» та незвичними описами. Історики вважають, що це могла бути робота дружини Володимира Васильковича Ольги. Володимир Василькович, як відомо з літописів, дуже хворів.

Сучасні науковці вважають, що у князя був рак, а вірна дружина Ольга не лише доглядала за чоловіком, а й перебрала усі його справи. На той час Володимир був чи не найбільш розвиненим містом Русі.

Також у відео показали вали городища – унікальну пам’ятку, яка збереглася до наших днів. Свого часу це місце мало захищати місцевих, але згодом саме у тутешній в’язниці було закатовано тисячі євреїв, поляків та українців.

Саме у Володимирі народився й Агатангел Кримський. Про його “володимирські роки” розповіла викладачка-методист педагогічного фахового коледжу імені Агатангела Кримського Галина Шостак.

У новому відео говорили й про інших видатних людей, зокрема Арсена Річинського і Єжи Антчака, Олександра Цинкаловського і Фортунату Обрампальську.

Цього року проєкт «Фронтера» реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Зйомку відео у Володимирі підтримав відділ культури та туризму Володимир-Волинської міської ради.

Читайте також: Про пам'ять, невідому історію Луцька та волинського пілігрима Вальдемара Пясецького – у новому відео «Фронтери»

Легендарні місця луцької богеми минулого століття: відеоекскурсія 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024