Луцька фабрика «Братів Свобода»

13 Вересня 2020, 09:00
2202

У пресі міжвоєнного періоду вдалось натрапити на цікаве рекламне оголошення. В ньому йшлось про те, що в місті Луцьку існувала фабрика сільськогосподарських (рільничих) машин «Братів Свобода».

Імовірно, її назва походила від прізвища власників. В рекламному оголошенні вказано, що фабрика знаходилась у Волинському воєводстві, в Луцьку по вулиці Тадеуша Костюшко 54-56.

Читайте також: Що і як рекламували у волинських газетах за «Польщі»

 

3.Реклама фабрики машин «Братів Свобода»
3.Реклама фабрики машин «Братів Свобода»

В Австрійському державному архіві знаходяться фото Луцька часів Першої світової війни, на яких зображена будівля самої фабрики. Сучасна адреса вулиця Ковельська в місті Луцьку. Збір інформації безпосередньо про власників фабрики на прізвище Свобода буде продовжуватися у Державному архіві Волинської області. 

1.Фабрика машин «Братів Свобода», Луцьк
1.Фабрика машин «Братів Свобода», Луцьк

В одній із публікацій відомого волинського краєзнавця Віктора Літевчука про «Волинську промислово-сільськогосподарську виставку» 1928 року в місті Луцьку, пощастило знайти фото та згадку про фабрику машин «Братів Свобода». У тогочасному заході, що тривав з 1 до 6 вересня 1928 року взяли участь великі й малі виробники з усієї Волині та різних куточків Другої Речі Посполитої.

Читайте також: Луцьк на фото у 1921-1939 роках

Фабрика машин «Братів Свобода», Луцьк
Фабрика машин «Братів Свобода», Луцьк

 «Свою продукцію на виставці представляли не тільки місцеві підприємці, але й виробники з різних куточків Польщі. Були тут і всі найбільші луцькі виробники. Цікавим фактом є те, що павільйон заводу «Брати Свобода» експонував сільськогосподарські машини та продукцію концерну SKF, у склад якого нині входить Луцький підшипниковий завод»  – пише Віктор Літевчук.

Павільйон «Братів Свобода» на Волинській виставці, 1928 рік
Павільйон «Братів Свобода» на Волинській виставці, 1928 рік

У різні часи в Луцьку існували цікаві та потужні підприємства, про які сучасні лучани знають не так багато.

Джерело: http://www.bildarchivaustria.at/

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі
13 Вересня 2020, 14:14
Дурні поліщуки подякуйте своїм окупантам котрі несли прогрес на ваші дикі болота.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром