Реставрують Дубенський заповідник, палац Ходкевичів у Млинові та Поле Берестецької битви

10 Вересня 2020, 13:08
1662

Десять культурних пам’яток відреставрують на Рівненщині у рамках державної програми «Велике будівництво» – пообіцяла заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк під час робочої поїздки на Рівненщину.

Серед відібраних об'єктів області, які відновлять – палац Ходкевичів у Млинові, Дубенський заповідник та Поле Берестецької битви. Про це повідомляє Рівненська обласна держадміністрація.

Заступниця Міністра культури України розповіла про плани щодо порятунку історичних об'єктів на Рівненщині під час наради за підсумками робочої поїздки, де посадовиця власне ознайомилася зі станом у регіоні, щоб запропонувати механізми підтримки на рівні держави.

Участь у  нараді взяли представники Державного агенства розвитку туризму України, голова облради Олександр Данильчук, керівники об’єднаних громад Рівненщини, туроператори.

10 культурних об'єктів було відібрано з пропозиції влади області. Серед них – обласний краєзнавчий музей, Дубенський заповідник, башта Луцька в Острозі, Клеванський замок, палаци у Великих Межирічах Острозького району, Млинові, Володимирці, Садиба Валевських у Гощі, органний зал у Рівному, обласний академічний український музично-драматичний театр. Окремо пропонують внести Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви». 

Реставраційні роботи  планують фінансувати з різних джерел – Державного фонду регіонального розвитку, місцевих бюджетів та грантів».

Щодо Дубенського державного історико-культурного заповідника, то конкретно не оприлюднили: який саме з об'єктів   планують відреставрувати. 

Нагадаємо, що до заповідника у місті Дубні входять:  Дубенський замок XV-XVIII ст. (палац князів Острозьких, палац князів Любомирських, надбрамний корпус), Луцька брама 16-го ст., синагога 16-го  ст., Спасо-Преображенська церква 17-го ст., Свято-Юріївська церква 17-го ст., монастир кармеліток 17-го ст., костел бернардинів і його келії 17-го ст., костел Яна Непомука 19-го ст., Свято-Іллінський собор поч. ХХ ст., світські будівлі XVIII-XIX ст. у центральній частині міста. До складу Заповідника входить також  краєзнавчий музей.

Синагога XVI століття у Дубні
Синагога XVI століття у Дубні

Основними завданнями на наступні роки заступниця Міністра назвала модернізацію інфраструктури, формування професійних кадрів, моніторинг якості послуг. У результаті їх виконання жителі області отримають рівний доступ до культурних послуг.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024