Про пам'ять, невідому історію Луцька та волинського пілігрима Вальдемара Пясецького – у новому відео «Фронтери»

04 Вересня 2020, 13:12
Тетяна Яцечко-Блаженко та Віктор Чухрай 1179
Тетяна Яцечко-Блаженко та Віктор Чухрай

Кожне місто живе, розвивається, модернізується, а разом з тим втрачає частину історії. Проте є люди, які намагаються зберегти минуле, бодай у пам’яті, книгах та світлинах.

Про це йдеться у черговій відеорозмові, яку підготували організатори міжнародного літературного фестивалю «Фронтера».

В кінці червня Луцьк сколихнула звістка, що не стало відомого краєзнавця Вальдемара Пясецького. Усе своє життя він присвятив історії міста та області й згуртував навколо себе друзів, які допомагали зберегти пам'ять.

Одним з них був його учень – фотограф Віктор Чухрай. Саме він та історикиня та журналістка Тетяна Яцечко-Блаженко спілкувалися про місто, пам’ятки архітектури, місця сили і власне «волинського пілігрима» пана Вальдемара.

«Учитель»,  саме таким словом називав усе своє життя краєзнавця Віктор Чухрай. Вони познайомилися у 1967 році, коли він пішов у художню школу, де викладав історію мистецтв Пясецький. Товаришували майже п’ятдесят років. Разом створили чимало проєктів, адже Віктор Чухрай закохався у фотографію та почав знімкувати місто. Він презентував виставку «Луцьк вчора і тепер». На фото - частина  історії міста: усипальниця Луцька, річка Глушець, проспект Волі, який колись називався вулицею Болеслава, Домініканський костел, Караїмський цвинтар та багато іншого.


«Я робив це для книги Вальдемара Пясецького, яку він писав усе життя»,  розповідає Чухрай. Разом з краєзнавцем вони гуляли старими вуличками міста, аби відшукати історичні пам’ятки. Їхня прогулянка тривала майже двадцять років.

Власне, по улюбленим вулицям краєзнавця пройшли співрозмовники. Тетяна Яцечко-Блаженко, яка досліджує генеалогію, розповіла й про родину Пясецького. До речі, народився він в Дубровиці (Рівненщина), а батьки - з-під Волочиська (Тернопільщина). Батько його загинув під час Другої світової війни у концтаборі, тож чоловіка виховала мати. До речі, вона теж захоплювалася краєзнавством.

Пясецький досліджував чимало маленьких населених пунктів, адже там була не менш цікава культура, аніж в місті. Співрозмовники зауважили, що було б цікаво розробити спеціальний краєзнавчий маршрут. Під час розмови Віктор Чухрай показав улюблені місця Пясецького, зокрема святу гору – колишній оглядовий майданчик та вулицю Богдана Хмельницького. Остання – це був «біль» краєзнавця, адже через ремонтні роботи будівлі втрачали свою автентику. Проте фотограф має чимало знімків, аби хоча б так зберегти історію міста.

«Ця розмова спонукає дослухатися до історій, які розповідають місця, шанувати і берегти їх, адже час так швидко летить, змінюються ландшафти, забудовуються місця Сили і від пам’яті про важливе лишається лише тінь» — зазначає одна з ідейниць проєкту Анна Луцюк.

Цього року проєкт «Фронтера» реалізується за підтримки Українського культурного фонду, Луцької міської ради, громадських діячів Романа Бондарука та Богдана Шиби.

Читайте також:

Історія життя та творчості луцького митця Сашка Валенти

Легендарні місця луцької богеми минулого століття: відеоекскурсія 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром