Чорні сторінки історії: у Голокост знищили дві третини населення Сарненщини

28 Серпня 2020, 11:02
1076

У Сарнах вшанували жертв розстрілів. Хвилиною мовчання вшанували біля пам’ятних знаків на місцях їх поховань.

«26-28 серпня 1942 року» – в ці серпневі дні відбулися одні з найбільш трагічних подій в історії міста Сарни – страшні дні ліквідації представників єврейської національності. Про це інформують на сайті Сарненської РДА.

Голокост, який випав на гірку долю єврейського народу в Європі в роки нацистської окупації, знищив дві третини населення Сарненщини.

«Це чорна сторінка нашої історії. Нашим обов’язком є зберігати пам’ять про ці події і передавати її наступним поколінням» – зазначив голова Сарненської РДА Олександр Кохан.

Історична довідка:

У квітні 1942 року німецька влада видала новий наказ: протягом 15 днів створити гетто, куди зігнали все єврейське населення міста Сарни, навколишніх сіл та ближніх районів. Гетто було огороджене двома огорожами з колючого дроту, які знаходилися на відстані метр один від одного. Створили загін єврейської поліції, на чолі якої керував комендант Марголіс. Їхня місія полягала в тому, щоб підтримувати порядок, стояти біля воріт, не дозволяти євреям виходити в місто, а також не дозволяти українцям та полякам входити в його межі. Євреям дозволили вийти з гетто тільки через ворота для виконання певної роботи, відповідно до спеціального дозволу коменданта поліції. Перша вимога нацистської влади полягала в тому, що всі євреї повинні носити білі пов’язки на правій руці, із зображеною Зіркою Давида.

Євреї перебували в гетто з квітня по серпень 1942 року. 26-28 серпня розпочалися страшні дні ліквідації. Люди розуміли, що це були останні дні їхнього життя. Євреїв виводили окремими групами й розстрілювали на місті. Голокост, який випав на гірку долю єврейського народу в Європі в роки нацистської окупації, знищив дві третини населення Сарненщини.

«В ці серпневі дні відбулися, одні з найбільш трагічних подій в історії Сарн – це чорна сторінка нашої історії. Це не лише трагедія єврейського народу, а й трагедія Сарн та нашої країни. Тисячі невинних людей були вбиті лише за те, що вони були євреями. На жаль, ми ніколи не дізнаємося, яким би було наше місто, аби ці люди залишилися живими, о тисячі талановитих людей, які б могли розвивати його, були знищені. Нашим обов’язком є зберігати пам’ять про ці події й передавати її наступним поколінням» – зазначають в Сарненській райраді.

Читайте також: Євреї Кисилина: Голокост і вшанування




 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
16.04.2024