У Рівненському районі виявили сім нових пам’яток археології

17 Серпня 2020, 11:06
743

У колекцію нововідкритих пам'яток Рівненщини невдовзі увійдуть відразу сім археологічних знахідок. 

Серед них – два поселення енеоліту та доби бронзи віком понад п’ять тисяч років, розташовані поблизу сіл Ходоси і Хотин. Про це інформують на сайті науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба»

«Пам‘ятки виявили під час обстеження території, що відвели під будівництво нової ділянки північного обходу міста Рівне від села Хотин до автодороги Р-05. Усі сім об’єктів є дуже цікавими та можуть суттєво доповнити інформацію про найдавнішу історію цього регіону», – розповів директор Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук.

Ще однією цікавою пам'яткою стали старожитності поблизу села Шпанів науковці, яким понад 10 тисяч років. Це вироби з кременю, зокрема і знаряддя праці. На сьогодні в області, як і в Україні в цілому, досліджено небагато пам’яток цього періоду. Найбільш пізні артефакти на цьому ж об’єкті датують XIX ст.

Про результати розвідок археологи повідомили Міністерство культури України, яке рекомендувало внести усі об’єкти до списку нововідкритих пам’яток та виконати превентивні археологічні розкопки на давніх поселеннях в межах смуги відведення під дорогу. Відповідне звернення направлено до місцевого органу охорони культурної спадщини – управління культури та туризму Рівненської ОДА.

За словами археолога Олексія Войтюка – завідувача відділу давньої історії та археології Рівненського обласного краєзнавчого музею, вперше за багато років список нововідкритих пам’яток археології Рівненщини поповниться групою з кількох пам'яток на відносно невеликій площі.

«Усі об’єкти мають бути вивчені перед будівництвом дороги як того вимагає закон. Кожен з них є винятково цікавим. Можливо, ми дізнаємось те, що цілком змінить наші уявлення про минуле нашого регіону», – говорить Олексій Войтюк.

Територію, що відведена під будівництво нової ділянки північного обходу міста Рівне, у 2019 році спільно з місцевими науковцями обстежила експедиція Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України. Замовником робіт було приватне підприємство «Науково-виробнича фірма «Мостопроект» за кошти Служби автомобільних доріг у Рівненській області.

Наразі відбуваються перемовини зі Службою автомобільних доріг у Рівненській області про фінансування пам’яткоохоронних заходів. Посадовці запевняють, що археологи матимуть можливість дослідити ті частини давніх поселень, яким загрожуватиме знищення. Будівельні роботи на дорозі нині активно тривають.

Повний перелік нововідкритих пам’яток: 

  1. Шпанів-1 місце розташування (поблизу села Шпанів, на землях Кустинської сільської ради Олександрійської сільської територіальної громади Рівненського району Рівненської області)
  2. Шпанів-2 місце розташування(поблизу села Шпанів, на землях Шпанівської сільської ради Шпанівської сільської територіальної громади Рівненського району Рівненської області) 
  3. Шпанів-3 місце розташування(поблизу села Шпанів, на землях Шпанівської сільської ради Шпанівської сільської територіальної громади Рівненського району Рівненської області)
  4. Шпанів-4 місце розташування (поблизу села Шпанів, на землях Шпанівської сільської ради Шпанівської сільської територіальної громади Рівненського району Рівненської області)
  5. Ходоси-1 місце розташування (поблизу села Шпанів, на землях Шпанівської сільської ради Шпанівської сільської територіальної громади Рівненського району Рівненської області)
  6. Ходоси-2, поселення (поблизу села Ходоси, на землях Шпанівської сільської ради Шпанівської сільської територіальної громади Рівненського району Рівненської області)
  7. Хотин-1, поселення (поблизу села Хотин, на землях Шпанівської сільської ради Шпанівської сільської територіальної громади Рівненського району Рівненської області).

Читайте також: Видатна рівнянка Ганна Валентинович могла б святкувати сьогодні свій 91 день народження

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
14.04.2024