Ківерчанин на своєму подвір'ї знайшов людські рештки часів Другої світової війни

16 Серпня 2020, 13:40
Людські рештки часів Другої світової війни 1349
Людські рештки часів Другої світової війни

Житель Ківерців Андрій Садовий знайшов людські рештки на власному подвір'ї. 

Чоловік натрапив на останки солдата Другої світової війни, коли копав траншею, щоб підвести воду до будинку. Про це йдеться у сюжеті Суспільного. 

З шостої ранку на подвір'ї Андрія Садового працює пошуковий загін «Відродження», який очолює полковник Вадим Дорофеєнко. Він каже, роботи розпочали ще в березні, тоді було підняти 13 військовослужбовців, серед яких – жінка. Її ідентифікували по структурі черепа і тазовій кістці, вони відрізняються від чоловічої. Також біля решток тіла було дзеркальце.

«Вона єдина була взута, на ній залишився військовий ремінь, на жаль, ніяких знаків розпізнавання в тих військовослужбовців не було», – додає Вадим Дорофеєнко.

За час розкопок виявили рештки 30 військовослужбовців. Загалом на подвір'ї Андрія Садового пошуковці розкопали три локації, де захоронені рештки солдат. З першої локації було підняли рештки 13 військовослужбовців, згодом виявили та розчистили рештки ще двох солдат. На другій локації виявили останки чотирьох військовослужбовців.

«П'ятий знаходиться під бетонною стінкою, зараз ведемо пробивку коридору, щоб дістати звідти військовослужбовця. Військовослужбовці захоронені не стандартно в одній ямі, а в шаховому порядку», – каже Вадим Дорофеєнко.

Зі слів місцевого краєзнавця Степана Войчика, на місці знайдених поховань, в роки Другої світової війни був військовий госпіталь.

«Який це період, чи 41-ий чи 44-ий історики будуть вивчати. Але те, що це поховання є госпітальні – свідчить їх специфіка. В оману трошки вводить два тіла, які взуті в черевики, мають патрони, тому продовжуються пошуки», – каже краєзнавець.

Поки роблять опис, тіла складаються в поліетиленові мішки, все відповідно до законодавства.

«Коли буде проведено весь спектр робіт і більше тіл не буде виявлено, тоді рештки солдат офіційно захоронять у братській могилі на Ківерцівському меморіалі слави», – каже Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов.

Читайте також: У Польщі під замком археологи знайшли невідомі досі тунелі

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024