Луцька обсерваторія зсередини. Чи дивилися там на зірки?

08 Серпня 2020, 17:30
Обсерваторія зсередини 2794 Джерело: ІА Конкурент
Обсерваторія зсередини

Показали, як виглядає обсерваторія Палацу учнівської молоді в Луцьку, яку збудували ще вкінці 1970-х. 

Нині в Луцьку відновлюють обсертваторію, що розташована на даху палацу учнівської молоді.

Чотири десятки літ вона не працювала. Чи дивилися там на зірки, з’ясовували журналісти ІА «Конкурент»

З історії. Приміщення Палацу учнівської молоді, що на Шопена у Луцьку, збудували у 1973 році. Його розділили між двома установами: Палацом учнівської молоді (тоді Палац піонерів) і Станцією юних техніків. Пізніше Станцію перейменували у Центр науково-технічної освіти, а ще пізніше – у Центр науково-технічної творчості. Сьогодні тут продовжують діяти дві установи. Разом з приміщенням звели і обсерваторію, що належить Луцькому міському центру науково-технічної творчості. Центр займає третій поверх будівлі. Звідси можна піднятися на дах і до купола, а звідти – у обширні глибини Всесвіту на сотні тисяч і мільйони кілометрів вгору.

Наразі тут зввершують ремонт. Незабаром встановлять телескоп. 

«Сьогодні тут залишився тільки корпус від того телескопа, який колись працював. Коли мене призначили директором Центру у 2002 році, обсерваторія вже не працювала. Вона не працювала вже тоді, коли я у 1995 році закінчував університет. Я поставив собі ціль її відновити», - каже директор Центру науково-технічної творчості Ігор Данильчук.

Ще позаторік з бюджету міста виділили гроші на проектно-кошторисну документацію, торік – на облаштування обсерваторії. Ремонтні роботи коштували бюджету понад 800 тис грн. Крім двох телескопів, там буде комп'ютерне обладнання, проектор і фотоапарат для  астрофотографії (це ще 218 тисяч гривень. 

Знизу під куполом є невелика кімнатка. Тут стоятиме робочий стіл вчителя і овальний стіл, розрахований на 10 дітей. Тобто, учні спершу працюватимуть теоретично, а потім безпосередньо проводитимуть дослідження за телескопом. 

«На цю мить у нашому Центрі функціонує гурток астрономії. Він працює на базі гімназії №18. Його веде вчитель фізики, інформатики та астрономії Роман Поліщук. У перших числах вересня ми плануємо запустити роботу в обсерваторії. Відповідно, діти приходитимуть проводити дослідження сюди. Я планую ще зв'язатися із викладачами СНУ для того, щоб викладачі працювали тут і з нашими дітьми, і зі студентами. Крім того, будемо шукати людину на посаду завідувача астрономічної обсерваторії, щоб надати можливість відвідувати обсерваторію пересічним лучанам, сім'ям з дітьми», - каже директор. 

Колишній керівник  луцької станції юних техніків Дмитро Гнатюк розповідає, що з моменту заснування у 1973 році обсерваторія працювала, і навіть приймала учнів. Щоправда, там не було опалення, а вчитель астрономії, який паралельно працював в університеті,  дуже швидко звільнився. Тому до середини 80-х двері обсерваторії вже були зачиненими.

А от його колега Сергій Денисов (колишній керівник судномодельного гуртка)  стверджує, що запрацювали заклади не у 73-му, а в 78-му році. І що відвідувачі луцької обсерваторії так ніколи і не бачили зірки. Вчителі ходили туди хіба «на перекури», а телескоп, припускає, навіть не розпаковували. 






Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром